Читаємо про піст

Сьогодні християнська душа нашого народу пробуджується. Вона віднаходить у глибинах своєї пам’яті віковічні високі традиції своїх батьків, намагається долучитися до них, відродитися з ними. Про культуру, звичаї, спосіб життя наших предків, харчування в піст можна прочитати в обласній науковій медичній бібліотеці.

Григоров, Юрій Григорович. Харчування в піст / Ю. Г. Григоров, Т. М. Семесько, Л. Л. Синєок. — К. : Медкнига, 2015. — 56 с. — (Здоров’я вашому дому, №3, 2014.).

У цій книзі зролено спробу історичного аналізу й осмислення особливостей здорового харчування, пов’язаних із додержанням релігійних постів відповідно до церковних канонів, дано їм сучасну медико-гігієнічну оцінку і, нарешті, запропоновано деякі рецепти основних православних страв (обрядових) з обов’язковим атрибутом релігійних свят.

Спир Л. Великий пост и здоровье // Мистер Блистер. — 2016. — №3. с.29.

В статті написано про користь православних постів для здоров’я. Вони знижують загальну калорійність раціону і його жирність, в той час як вживання клітковини, необхідної для нормальної роботи ШКТ, зростає. Однак, для того щоб не нанести організму шкоди, потрібно памятати про виключення з цього правила.

Светлое время поста // Участковый врач. — 2014. — №2. с.38.

Піст не повинен бути тяжким і виснажливим, інакше він не принесе користі ні душі ні тілу.  Про приготування смачних і ситних страв описано в цій статті.

От постного к скоромному без проблем // Фармацевт-практик. — 2013. — №4. с.40.

Дуже важливо правильно вийти з посту. Різкий перехід  від пісної їжі до скоромної завжди супроводжується загостренням стану шлунково-кишкового тракту. Про перехід організму на звичний режим харчування можна прочитати в даній статті.