Зона ризику — преддіабет

Zona-ryzyku-preddiabetЦукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові та може виникнути в будь-якому віці. Розрізняють цукровий діабет 1 типу чи інсулінозалежний і цукровий діабет 2 типу чи інсулінонезалежний, який становить понад 85% всіх випадків. 11 січня 1922 року Бантинг і Бест вперше зробили ін’єкцію інсуліну підлітку, який мав цукровий діабет — розпочалась ера інсулінотерапії — відкриття інсуліну було значним досягненням медицини XX століття і було удостоєне Нобелівської премії  в 1923 ироці.

Якщо рівень цукру в крові починає підніматися на небезпечні висоти, медики називають це переддіабетом. Виникає проміжний стан, коли людина вже нездорова, але ще не хвора на діабет. Надалі відбувається ускладнення цієї хвороби. На жаль, біля 193 мільйонів людей не знають, що вони хворіють на діабет. Це призводить до небезпечних наслідків для життя.

Другий тип діабету (інсулінонезалежний) не дає можливості виділяти достатню кількість інсуліну і, як наслідок, рівень цукру в крові постійно підвищений, глюкоза не може перероблятися в енергію для організму. Діагностика переддіабету через відсутність чітких симптомів та атипових порушень діабетичного типу досить ускладнена.

Медики рекомендують раз в рік здавати аналіз на цукор та звернути увагу на зниження працездатності, стомлюваність, постійні головні болі, судоми, свербіння шкіри, сонливість, нудоту та блювоту, повільне загоєння ранок, серцебиття, підвищене потовиділення, грибкові інфекції та інші ознаки.

Якщо людина часто бігає в туалет по «маленькому», особливо в нічний час, то це може бути сигналом про підвищений рівень цукру в крові організму. Здорова людина, як правило, відвідує туалет від 4 до 7 разів протягом доби, але люди, що страждають цукровою хворобою, можуть робити це частіше. При цьому, як результат, втрачається багато рідини і виникає почуття спраги та сухість в роті. Якщо людина задовольняє спрагу солодкими напоями, то рівень цукру в організмі ще збільшується.

При цукровому діабеті у хворого постійно неприємний запах з рота , що є результатом того, що головним джерелом енергії для організму людини є не вуглеводи, а жири. Виникає розвиток кетозу.

Слід звернути увагу на вагу тіла. Якщо людина без видимих причин втрачає від 5 до 10 % загальної маси, то це теж може свідчити про діабет. При цьому організм не використовує глюкозу, як джерело енергії, а використовує наявні жири і навіть м’язову тканину.

При діабеті можливі негативні прояви зору: близорукість, розмитість, неможливість фокусування погляду, що може бути наслідком надмірної кількості рідини в лінзі ока через підвищення рівня цукру в крові.

Що сприяє розвитку діабету ? Вагомим фактором ризику виникнення діабету є ожиріння та надлишкова вага. На 50 % підвищує ризик захворювання – паління; на 25 % — сприяє пасивний, малорухливий спосіб життя. Високим фактором є спадковість. Важливим фактором ризику діабету є незбалансоване харчування (переїдання, надмірно калорійна, часто жирна їжа надмірне вживання солодощів, тощо). По спадковості діабет не передається, але збільшується схильність до нього.

Для успішної боротьби з преддіабетом необхідно багато в чому змінити свої звички, уподобання, смаки. Існує безліч доказів того, що зміна способу життя може вирішити цю проблему.

Правильна дієта — головна складова профілактики та лікування цукрового хвороби. Дієта повинна бути збалансована. Дотримуючись рекомендованої дієти, можливо нормалізувати вагу і поліпшити стан здоров’я.

Кращими є продукти, які мають низький глікемічний показник. До них належить хліб житній або пшеничний грубого помолу; овочі, у складі яких немає крохмалю; зелена квасоля, боби, горіхи; курятина без шкіри; макаронні вироби із темної муки, натуральний йогурт; яєчні білки; окрошка, супи на овочевому бульйоні; м’ясо нежирне (птиця, кріль, телятина); ковбаса з птиці; відварний язик; риба нежирних сортів (хек, минтай), якщо консерви без олії, у томатному соусі; молоко, сир та інші кисломолочні продукти з малим вмістом жирів; круп’яні каші з гречки, вівсянки, ячки, перловки; всі види капусти; салат і інша зелень; чаї, компоти несолодкі; овочеві соки; фруктові слабоконцентровані соки; фрукти свіжі і запечені; желе без цукру; фруктові киселі, пюре, желе без цукру.

Від чого необхідно відмовитися? Солодощі та випічки; морожене та шоколад; солодкі газовані напої; солодкі фруктові соки; чорнослив і фініки; їжа з високим вмістом цукру (банани, фруктові сиропи, інжир); фаст фуд та їжа швидкого приготування; жирні молочні продукти; їжа з високим вмістом солі; консервовані продукти; натуральні продукти – мед, солодкі фрукти, деякі види сухофруктів; алкогольні напої.

Дієта при переддіабеті відіграє головну роль у лікуванні. Слід їсти менше вуглеводів, але більше білка і клітковини; приймати їжу часто і в невеликих кількостях; пити багато води і не зловживати швидкими вуглеводами.

Фізична активність, щоденні вправи мають великий вплив на зниження ризику захворювання.

Якщо вас турбує переддіабет, то розпочніть боротьбу вже сьогодні.

Література:

  1. Самое важное о диабете / Сост.: Н.А.Данилова . — СПб. : Вектор, 2013. — 158 с.
  2. Фадєєв П. Цукровий діабет / П. Фадєєв. — [Б. м.]: ВД » Школа», 2014. — 240 с.
  3. Маньковский Б. Диабетология сегодня. Виден ли прорыв в лечении? / Б. Маньковский // Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. — 2018. — N 2. — С. 39-44
  4. Паньків В.І. Нові рекомендації Американської діабетичної асоціації 2018 року з діагностики та лікування цукрового діабету / В.І. Паньків // Здоровье женщины. — 2018. — № 2. — С. 56-60
  5. Обновление стандартов медицинской помощи при диабете Американской диабетической ассоциации — 2018 // Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. — 2017. — N 6. — С. 52-54.
  6. Генделека Г.Ф. Типичные ошибки при диагностике и лечении сахарного диабета / Г.Ф. Генделека, А.Н. Генделека // Міжнародний ендокринологічний журнал. — 2017. — Том 13, N 3. — С. 91-96.
  7. Камінський О. В. Офіційні критерії діагностики цукрового діабету, нормоглікемія і самоконтроль глікемії / О.В. Камінський // Міжнародний ендокринологічний журнал. — 2017. — Том 13, N 3. — С. 84-90
  8. Стрельбицька О. Здоровий спосіб життя та діабет / О. Стрельбицька, М. Каліка // Фармацевт практик. — 2016. — № 11. — С. 14-16.
  9. Ащеулова Т.В. Діагностичні підходи до верифікації глюкометаболічних категорій: еволюція поглядів / Т.В. Ащеулова, Т.М. Амбросова // Міжнародний медичний журнал. — 2016. — Том 22, N 1. — С. 17-20.
  10. Новые возможности профилактики и лечения нарушений углеводного обмена: место и роль фитотерапии / А.Н. Корж [и др.] // Міжнародний медичний журнал. — 2017. — Том 23, N 3. — С. 16-21. — Библиогр.: с. 20-21.
  11. Паньків В.І. Порушення вуглеводного обміну в клінічній практиці [ПРЕДДИАБЕТИЧЕСКОЕ СОСТОЯНИЕ] / В. І. Паньків // Міжнародний ендокринологічний журнал. — 2017. — Том 13, N 1. — С. 59-64
  12. Незлоякісні захворювання ендокринної системи через 30 років після аварії на ЧАЕС [ПРЕДДИАБЕТИЧЕСКОЕ СОСТОЯНИЕ] / О.В. Камінський [та ін.] // Проблеми ендокринної патології. — 2016. — N 3. — С. 22-32.
  13. Переддіабет і група ризику з діабету // Український журнал дитячої ендокринології. — 2016. — N 1. — С. 65-66.
  14. Кобиляк Н.М. Лабораторна діагностика окремих компонентів метаболічного синдрому / Н.М. Кобиляк, Д.В. Кирієнко // Здоровье женщины. — 2016. — N 1. — С. 112-121.
  15. Кобиляк Н.М. Сучасні підходи до діагностики та скринінгу метаболічних порушень у хворих із неалкогольною жировою хворобою печінки / Н.М. Кобиляк, О.Б. Динник, Д.В. Кирієнко // Міжнародний ендокринологічний журнал. — 2015. — № 5. — С. 89-99.
  16. Рекомендации по диабету, преддиабету и сердечно–сосудистым заболеваниям (EASD/ESC), 2013: Рекомендации по диабету, предиабету и сердечно–сосудистым заболеваниям (Европейское общество кардиологов/Европейская ассоциация по изучению диабета), 2013 // Український терапевтичний журнал. — 2015. — № 4. — С. 7-25