ЗЕЛЕНА АПТЕКА: КУЛЬБАБА ЛІКАРСЬКА

кульбабаНавесні пробуджується вся природа. Зеленіє травичка, з’являються перші весняні квіти. Однією із них є кульбаба лікарська. За яскравий жовтий колір її ще називають »маленьким сонечком». Кульбаба — найяскравіша весняна квітка. Вона містить стільки сонця, радості, тепла, що хочеться щоб вона цвіла ціле літо. Якщо кульбабу зірвати, то вона розквітлою пробуде лічені години і зів’яне. Розпускається вона тоді, коли сонце піднімається високо вгору і радує зір своїм яскравим кольором. Особливо це помітно на лузі, де цієї рослини росте дуже багато. Кульбабу можна зустріти також в лісі, садах, городах. Вона росте як бур’ян. Цвіте кульбаба лікарська з весни до літа.

Кульбаба своїми лікувальними властивостями була відома ще в давні часи. Її використовували в Стародавньому Римі, а також Авіцена застосовував сік цієї  цілющої рослини при різ
них захворюваннях.

Народна медицина використовує всі частини цієї рослини. Листя кульбаби збирають ранньою весною, коли відчувається гостра нестача вітамінів у продуктах харчування. Саме в цей період людина може почувати себе погано. З’являється втома, нездужання, сонливість. Ніжне молоде листя кульбаби може збагатити організм людини поживними речовинами. Воно гірке, тому потрібно його потримати в розчині солоної води 20-30 хвилин і гіркота зникне. А далі можна готувати салати як окремо, так і додаючи інші овочі.

В листках кульбаби міститься 50-70% вітаміну С, 6-8% вітаміну А, 7-8% вітаміну Е. Крім того листя містять дуже корисні для організму солі заліза, кальцію, фосфору. Регулярне їх вживання в їжу дуже корисно позначається на самопочутті людини.

Також з лікувальною метою використовують корінь кульбаби. Він містить гіркоту тараксацин, цукор, органічні кислоти, каучук та інші корисні речовини. Коріння збирають весною або осінню. Його викопують, миють у воді і сушать на відкритому повітрі, поки не перестане виділятися біле молочко. А далі зберігають у коробках. Корінь кульбаби використовують для поліпшення апетиту і травлення. Його призначають при захворюваннях печінки, жовчного міхура, колітах, геморої, закрепах. А також застосовують при захворюваннях шкіри, таких як екзема, фурункули, дерматити. Коріння має також спазмолітичну, сечогінну дію і покращує обмін речовин в організмі людини.

Якщо при лікуванні користуються тільки коренем, то найчастіше роблять відвар, а якщо цілою рослиною, то у вигляді напару.

Використовують також у кульбаби лікарської і бутони. Їх додають в салати, супи. А також можна маринувати.

З квітів кульбаби готують дуже смачне варення, яке називають медом. Його використовують при застудних захворюваннях та для очищення організму. Також з квітів роблять чудовий напій — вино з кульбаби.

Якщо ви вирішили назбирати квітів, листя кульбаби, то потрібно це робити  далеко від автомобільної траси, дороги. Найкраще місце для цього буде луг, ліс, де нема пилу, забруднення.

Для подовження молодості і збереження здоров’я на довгі роки рекомендується проводити 2-3-тижневі курси так званої “кульбабової” дієти.

Кульбаба — весела весняна квітка, яка жовтими розсипами звеселяє і лікує нас.

Список використаних джерел

  1. Бобкова І.А. Фармакогнозія: підручник. — Київ: “Медицина”, 2006. — 440 с.
  2. Кульбаба лікарська // Будьмо здорові. 2005. — №5. — С.29-32.
  3. Лекарственные растения: самая полная энциклопедия / А.Ф.Лебеда и др. — Москва: АСТ-Пресс книга, 2006. — 908 с.
  4. Носаль І. Від людини до рослини. — Київ: “Веселка”, 1992. — 606 с.
  5. Сорокина А. Одуванчик: семейство Астровые (Сложноцветные) // Диабетик. — 2011. — №2. — С.50-51.