ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я 2015 – «БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ»

Безпека харчових продуктівВ 1948 році була створена Всесвітня організація охорони здоров’я, де прийнято рішення 7 квітня відзначати Всесвітній день здоров’я. Від часу створення цієї організації її членами стали близько 200 держав світу. А із 1950 року вже ввійшло в традицію щорічно проводити цей день. Заходи, що проводяться в цей День спрямовані на те щоб люди могли зрозуміти, як багато значить здоров’я в їхньому житті. Кожного разу, відзначаючи цей День ВООЗ прагне  підвищити рівень свідомості суспільства щодо глобальної світової проблеми охорони здоров’я.

В різні роки цей День присвячувався різним актуальним проблемам, які стоять перед охороною здоров’я планети і проходив під різними гаслами, а саме: «Маленький укус – джерело великої небезпеки», «В безпеці твоєї крові – порятунок життя багатьох», «Захистимо здоров’я від змін клімату», «Старіння і здоров’я» та інші.

В цьому році Всесвітній день здоров’я проходить під гаслом «Безпека харчових продуктів». Виробництво харчових продуктів – унікальний за своїми завданнями та масштабами процес задоволення найважливіших потреб людини – потреб у їжі. Останній час характеризується нестримним прогресом розвитку харчового виробництва, що зумовлено гострою потребою суспільства у збільшенні обсягів продовольства, освоєнні нетрадиційної сировини, випуску нових видів харчових продуктів за новими технологіями. Наука про харчування завжди значно впливала на технологію харчових продуктів. Але при цьому ми не повинні забувати про якість харчування, адже від того що людина споживає залежить її здоров’я та здоров’я її майбутніх дітей. Порушення санітарних умов зберігання і продажу продуктів, утримання в неналежному стані приміщення, інвентаря, обладнання та інструментів може призвести до псування продуктів і бути причиною отруєння споживачів. В зв’язку з цим усі працівники торгівлі продовольчими товарами повинні володіти обов’язковим мінімумом знань з санітарії та гігієни і дотримуватись їх у повсякденній роботі.

Саме від безвідповідальності торгових працівників пов’язана щорічна смертність багатьох людей, в основному дітей, які вживають недоброякісні харчові продукти. Недоброякісна, забруднена вода або їжа можуть викликати зараження, а слідом за ним – захворювання на черевний тиф, дизентерію, харчові отруєння, жовтяницю і інші кишкові інфекції. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань, від діареї до раку. Тому проблема якісного  та безпечного харчування, підвищення потенціалу здоров’я нації є на сьогодні надзвичайно актуальною.

Безпека харчових продуктів повинна бути забезпечена на всьому протязі ланцюга виробництва харчових продуктів, починаючи від фермерів і виробників і закінчуючи продавцями і споживачами.

 «П’ять найважливіших принципів безпечного харчування», які пропонує ВООЗ:

  1. Харчові продукти повинні зберігатись в чистоті;
  2. Сирі продукти повинні бути відокремлені від готових страв;
  3. Продукти повинні піддаватись ретельній тепловій обробці;
  4. Теплову обробку потрібно проводити при необхідній температурі;
  5. Користуватись потрібно тільки безпечною питною водою і безпечними сирими продуктами.

Людина, що бореться за чистоту й санітарію в особистому житті, не може не вирости в активного діяча – борця за санітарну культуру в суспільстві, тому  що у нас особисте і суспільне тісно переплітаються. Якщо всі люди будуть слідкувати за чистотою в домі, де живуть; на виробництві, де працюють; в школі, де навчаються їх діти; в яслах і садочках, де виховують їх малят; за санітарним порядком в харчових підприємствах, де вони працюють; в продовольчих магазинах, базарах , які вони відвідують то все у нас буде гаразд і здоров’я наше буде на довго збережене.

Всесвітній день здоров’я 2015 дає можливість звернути увагу тих, хто працює в різних урядових секторах, фермерів, виробників, працівників роздрібної торгівлі, медичних працівників, а також споживачів на важливість безпеки харчових продуктів і на те, яку роль кожен може зіграти, щоб забезпечити таке становище, при якому кожна людина може відчувати впевненість у безпечності продуктів, що лежать в його тарілці. Тому що здоров’я людини залежить від самої людини.

Обласна наукова медична бібліотека забезпечить інформацією щодо безпечності харчових продуктів всіх бажаючих поповнити свої знання з цього питання.

Список використаної літератури:

 

  1. Демецкая, Л. Пища для ума / Л. Демецкая // Фармацевт практик. — 2013. — № 10. — С. 65.
  2. Есть, чтобы жить или Как мы питаемся и лечимся / Health. MEDIX. — 2013. — № 3/4. — С. 24-26.
  3. Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів»: станом на 10 лютого 2012 року. – К. : Центр учбової літератури, 2012. – 68 с.
  4. Основи фізіології та гігієни харчування: підручник для студентів вищих навч. закладів/ Авт.: Н. В. Дуденко та ін.. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2008. – 558 с.
  5. Роль здорового харчування у підтриманні соціальних аспектів житття молоді / І. П. Козярин [и др.] // Сімейна медицина. — 2013. — № 3. — С. 77-79.
  6. Смоляр, В. І. Гігієнічні аспекти біотехнології харчових продуктів / В. І. Смоляр, Г. І. Петрашенко // Проблеми харчування. — 2012. — № 1/2. — С. 50-56.
  7. Смоляр, В. І. Формула раціонального харчування / В. І. Смоляр // Проблеми харчування. — 2013. — № 1. — С. 5-9.
  8. Харченко, Н. В. Європейська Україна неможлива без контролю за якістю продуктів/ Н. В. Харченко // Сучасна гастроентерологія. — 2014. — № 4. — С. 136-137.

Примітка: даний список літератури  є в наявності в  нашій бібліотеці.