Цироз печінки

cyroz-pechinkyКомфортне існування людини в наш час в першу чергу залежить від стану її здоров’я. Різні хвороби роблять наше життя неприємним, а деякі призводять навіть до смерті. Велику небезпеку становлять захворювання органів черевної порожнини, зокрема печінки.

Печінка — складний орган в людському організмі, яка виконує багато важливих функцій. Це найбільша залоза людини, яка займає ключове місце в обмінних процесах організму, виконуючи більше 90 функцій Печінка майже повністю розташовується в правому підребер’ї. Вона розділяється на лівий і правий відділи, які в свою чергу діляться на 4 частини. Клітини печінки називаються гепатоцитами, які виконують різноманітні функції, зокрема вироблення жовчних кислот.

В печінці відбувається синтез і розпад основних біоорганічних сполук: вуглеводів, білків, жирів і вітамінів. Найважливішими функціями печінки є: знешкодження чужорідних хімічних речовин; запасання глюкози та деяких вітамінів; синтез холестерину та інших жирів. В печінці зберігається значний обсяг крові, який в кризисних ситуаціях (при крововтратах) подається в кровоносний обіг.

Вірусні інфекції, нездорове харчування, алкоголь і медикаменти — головні вороги печінки. Вони викликають різні захворювання органу, зокрема цироз.

Цироз печінки — хронічне захворювання, яке характеризується дистрофією клітин печінки. Нормальна тканина заміщається сполучною тканиною з утворенням вузлів, які тиснуть на кровоносні судини, тканини і жовчні протоки, порушуючи нормальну роботу органу. Поступово печінка втрачає здатність виконувати свої функції. З часом погіршується знешкодження токсичних речовин, порушуються процеси синтезу білків, жирів та вуглеводів.

Основними причинами цирозу печінки є:

  • Алкоголізм. Хронічний алкоголізм викликає алкогольну хворобу печінки.
  • Хронічний гепатит є другою основною причиною цирозу печінки. Чим довше людина хворіє на хронічний гепатит, тим вище ризик розвитку цирозу печінки. Вірусний гепатит призводить до запалення клітин печінки, руйнуючи її.
  • Захворювання жовчних проток. При цьому захворюванні блокуються або ушкоджуються жовчні протоки, що сприяє запаленню і, нарешті, призводить до цирозу печінки.
  • Неалкогольна жирна хвороба печінки. Вона нагадує алкогольну хворобу, але виникає саме у людей, які не вживають алкоголь у великій кількості. Вона характеризується наявністю жиру в печінці, руйнування якої ще не відбулося.
  • Хімічні речовини та лікарські препарати. Тривала дія ліків або хімічних речовин сильного впливу, токсичних доз різних вітамінів і деяких лікарських препаратів руйнують тканини печінки.

 Основні загальні симптоми цирозу печінки: схуднення; збільшення живота; нудота та блювання; жовтизна шкіри та очей; втома та слабкість; зниження чи повна втрата апетиту; шкіряний свербіж; синці під очима; тупий або ниючий біль в області печінки.

При появі даних симптомів необхідно провести діагностику організму.

Діагностика складається зі наступних етапів:

  • фізичне обстеження у лікаря;
  • аналізи крові;
  • методи візуалізації: магнітно-резонансна томографія (МРТ), комп’ютерна томографія (КТ), ультразвукове дослідження (УЗД);
  • біопсія печінки (є продуктивним способом для встановлення діагнозу цирозу печінки);
  • лапароскопія.

Лікування зводиться до того, щоб не допускати подальших ускладнень хвороби. Саме тому дуже важливим постає питання дієти.

Алкоголь — сама головна отрута для печінки, адже при його розкладанні утворюються ацетальдегід, для утилізації якого печінка повинна трудитися кілька діб. А це є значним перевантаженням, що в свою чергу веде до збоїв в роботі печінки.

Дієта повинна сприяти відновленню функціонального стану печінки і нормальзації обміну речовин. У раціоні має бути багато білка, клітковини, мінеральних речовин та вітамінів. Жири, особливо тваринного походження, слід обмежити. Також потрібно обмежити вживання продуктів, що посилюють виділення травних соків. Слід дотримуватися форми прийому їжі. Приймати їжу бажано часто — в 4-6 прийомів протягом дня. З перших страв потрібно виключити смажені заправки та м’ясні відвари. Важлива ретельна кулінарна обробка. Перевагу потрібно віддавати відварним стравам.

Заборонені жирне м’ясо і птиця, смажені страви, наваристі бульйони, консервовані продукти, копченості, алкогольні напої, торти і тістечка.

Якщо Ви будуєте дотримуватися цих рекомендацій, Ваша печінка буде Вам вдячна.

Література:

  1. Абрагамович М.О. Класифікація цирозу печінки: ретроспективний погляд на проблему та сучасне її вирішення з урахуванням синтропічних ко- та поліморбідних уражень хворого // Медицина транспорту України. — 2013. — № 2. — С. 10-16.
  2. Буеверов А.О. Естественное течение алкогольной болезни печени и возможности лечения больных // Клинические перспективы гастроэнтерологии, гепатологии. — 2015. — № 4. — С. 17-22.
  3. Граф Л. Особливості сестринського догляду при піклуванні за хворими з цирозом печінки // Магістр медсестринства. — 2015. — № 1. — С. 100-104.
  4. Журавлева Л.В. Печень и возраст: взгляд на проблему врача-терапевта // Проблемы старения и долголетия. — 2012. — Т. 21, № 3. — С. 316-327.
  5. Клініко-гемодинамічні аспекти алкогольного цирозу печінки / О.Є. Самогальська [та ін.] // Сучасна гастроентерологія. — 2015. — № 2. — С. 37-41.
  6. Обратимость вирусного цирроза печени / П.О. Богомолов [и др.] // Клинические перспективы гастроэнтерологии, гепатологии. — 2013. — № 4. — С. 15-18.
  7. Передерий В.Г. Укорочение теломер как генетический фактор риска цирроза печени // Сучасна гастроентерологія. — 2015. — № 6. — С. 96-100.
  8. Хлынов И. Первичный билиарный цирроз: критерии диагностики и собственный опыт терапии // Врач. — 2015. — № 1. — С. 44-46.
  9. Христич Т.Н. Цирроз печени: особенности клиники, патогенеза, лечения и наблюдения за пациентами // Вестник Клуба Панкреатологов. — 2015. — № 3. — С. 73-78.