Цинга: забута хвороба

Cynga-zabuta-hvorobaЦинга – хвороба, при якій в організм надходить недостатньо, або не надходить зовсім, вітамін С (аскорбінова кислота). В такому випадку порушується синтез колагену, сполучна тканина стає ненадійною та набуває рихлості, структура хрящів руйнується, пошкоджуються трубчасті кості, пригнічується діяльність головного мозку, проявляються гормональні патології.

Спровокувати цингу можуть:

надмірне вживання вуглеводів,

шкідливі умови праці,

проживання в екологічно неблагополучних районах,

патології шлунку та кишечника,

хронічні інфекції при яких потреба в кількості вітаміну С збільшується,

виснажлива фізична загрузка,

хронічний недосип,

шкідливі звички (у курців та в зловживаючих алкологем, недостатня кількість вітаміну С — звичне явище).

Вперше цингу описав у XVIII ст. Жуанвілль, який спостерігав це захворювання серед учасників хресного походу Людовика IX. Розпал хвороби серед народів європейських країн припадає на XV-XVII століття, коли інтенсивно стало розвиватись мореплавство. Моряки, які місяцями були відірвані від землі, не мали можливості споживати рослинну їжу та м’ясо. Вони були першими, хто жорстоко постраждав від цинги. Вже потім дослідивши причину захворюваності на цингу, подорожуючі стали брати з собою у плавання лимони, хвойні відвари, капусту та інші протицингові овочі та фрукти, багаті вітаміном С. Лікувальне значення свіжих овочів та фруктів при цинзі було відомо ще з часів Гіппократа та Плінія. В кінці XVIII ст. патолог В.В.Пашутін, проводячи експеримент, дослідив що ця хвороба виникає в результаті відсутності в їжі певного фактора. Пізніше норвезькі вчені Хольст та Фреліх у 1912 році довели присутність в свіжих овочах та фруктах водорозчинну речовину, яка захищає від цинги та виявили її важливі особливості. А в 1919 році вчений Друммон дав цій речовині назву-вітамін С.

При недостатності або повній відсутності в організмі аскорбінової кислоти порушується синтез колагену — основної міжклітинної речовини, що склеює стінки капілярів, а при нормальній достатності його, вітамін С попереджує кровоточивість та сприяє зміцненню кісток та хрящів.

Симптоми хвороби можуть розвиватися вже через 2-3 місяці. Спочатку з’являється загальне нездужання, кволість, головний біль. Людина стає дратівливою, знижується працездатність, кровоточать ясна при чищенні зубів та жуванні твердої їжі.

Якщо вчасно не звернути увагу на такі симптоми і не призначити приймання вітамінів, то наступає розвиток цинги. Тоді виникає м’язева слабкість, ясна ще більше кровоточать, появляються крововиливи на шкірі. Потім відбувається лущення шкіри, вона стає темного кольору. Людина нездатна довго ходити і фізичні навантаження їй не під силу. Виникають виразки на тілі, ясна набувають синявого кольору та сильно кровоточать, починають розхитуватися та випадати зуби. Наступає гангренозний гінгівіт. Далі відбуваються масові крововиливи під шкіру, в легені, порушується діяльність серця, нирок, кістки стають крихкими, можливі переломи, артеріальний тиск стає низьким, відбувається повне виснаження організму і хворі помирають.

Якщо вчасно розпізнати захворювання та почати лікування, то цингу можна вилікувати. При опитуванні лікар звертає увагу на колір шкіри, слизову, а також на раціон пацієнта.

Щоб запобігти розвитку цинги потрібно забезпечити повноцінне харчування, збагачене вітамінами (особливо це актуально в зимовий період), щоденно вживати в достатній кількості аскорбінову кислоту. Для дорослих це становить від 50 до 120 мг. в день, а для дітей 30-70 мг. Оптимальну дозу допоможе підібрати лікар. Потрібно знати, що вітамін С в організмі людини не виробляється. Щоб забезпечити необхідну кількість вітаміну потрібно включити в меню їжу, багату білком та аскорбіновою кислотою. Особливо його багато в чорній смородині, шипшині, порічках, хроні, капусті, винограді, солодкому перці, апельсинах, лимонах, помідорах та інших продуктах. В зимовий період потрібно споживати квашену капусту, коли вона знаходиться в розсолі, тоді вітамін С краще зберігається. Також використовувати мариновані продукти та сухофрукти.

Харчування є могутнім і благотворним фактором здорового життя, а тому правильне й повноцінне збагачення продуктів харчування вітамінами сприятиме збереженню здоров’я, продовженню життя та підвищенню працездатності.

При будь-яких підозрах, що в організмі не вистачає вітаміну С, краще не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря. Він підкаже, як лікувати гіповітаміноз, а також вияснить чи не являються симптоми, які турбуються хворого, проявами інших захворювань

Література:

  1. Демецкая А. Азбука витаминов [АСКОРБИНОВАЯ КИСЛОТА] / А. Демецкая // Фармацевт Практик. — 2016. — № 1. — С. 34.
  2. Карелин А.О. Недостаточность витамина С (аскорбиновая кислота) // Правильное питание при недостатке витаминов / А.О. Карелин. — М.; С.Пб.: «Диля», 2001. – с.113-119
  3. Кватернюк Є.А. Залежність вмісту аскорбінової кислоти в продуктах харчування від умов і строку зберігання / Є. А. Кватернюк, де Атункар О. А. Дубінська // ХИСТ. — 2013. — Вып. 15. — С. 78.
  4. Морозкина Т.С. Витамин С (аскорбиновая кислота). Антицинготный витамин // Витамин / Т.С. Морозкина, А.Г. Мойсеенок. — Минск: «Асар», 2002. – с.53-57
  5. Вітамін С (аскорбінова кислота) // Вітаміни в здоров’ї людини / Ю.М. Пархоменко, Г.В. Донченко. — Київ: Академперіодика, 2006. – с.68-72
  6. Цинга // Большая медицинская энциклопедия: У 30-ти томах, Т.27/ за ред Б.В. Петровського.-3-е изд.-М.,1986.-с.592
  7. Ших Е.В. Роль аскорбиновой кислоты и токоферола в профилактике и лечении заболеваний с точки зрения доказательной медицины / Е.В. Ших, А.А. Махова // Терапевтический архив. — 2015. — № 4. — С. 98-102.