Цілющі властивості розторопші

 cilyuschi-vlastyvosti-roztoropshiБільше ніж два тисячоліття тому про цілющі властивості розторопші плямистої повідали греки і єгиптяни. Її згадують як лікувальний засіб в своїх працях знаменитий грецький лікар Діоскорід та класик античної медицини Гален. Розторопшу використовували для лікування різних патологій, зокрема хвороб печінки та жовчного міхура.

Розторопша плямиста (Silybum marianum) — трав’янистий багаторічник, що досягає висоти 1,5 метра. Стебло прямостояче, гіллясте. Листя досить велике, зеленого кольору з білими плямами і колючками по краях. Цвіте квіточками трубчастої форми. Квіти зібрані в кулясті кошики-суцвіття, які бувають трьох відтінків: лілові, рожеві, білі. Зовнішні листочки, які розташовані навколо кошика-суцвіття, на кінчиках мають довгі колючки. Плоди розторопші плямистої — це сім’янки з чубком, темно-коричневого кольору.

В 1968 році, в Німеччині були проведені клінічні дослідження та тести в результаті чого був розшифрований біохімічний склад розторопші плямистої. Вчені виявили, що головною складовою цієї лікарської рослини є сілімарин — досить рідка біологічно активна речовина. На сьогодні ця речовина є єдиним відомим природним з’єднанням, що захищає клітини печінки та відновлює її функції. Крім цього в хімічний склад рослини входить велика кількість мікроелементів, таких як цинк, мідь, селен, різні кислоти та багато інших цілющих речовин (біля 200).

Розторопша плямиста відмінно захищає гепатоцити печінки, тим самим вона є профілактичним засобом хвороб цього внутрішнього органу. Печінка стає більш стійкою перед різними інфекціями, отруєннями. Сілімарин відмінно відштовхує від клітин отруйні речовини, розкладаючи їх ще до попадання в середину організму. Жовчогінна рослина, яка не тільки підвищує рівень вироблення жовчі, але й значно прискорює процеси її виводу з організму. Розторопша допомагає печінці за допомогою жовчі розщеплювати жири, тим самим покращуючи систему травлення та процеси обміну речовин.

Крім того, розторопша плямиста має великий вплив на лікування ряду захворювань в гепатології, токсикології, кардіології, ендокринології, дерматології, косметології та онкології.

Заготовляють практично всі частини рослини: насіння, листя та коріння. Насіння збирають з середини серпня до жовтня. Коріння заготовляють вже восени. Його акуратно викопують, промивають та підсушують. Листя заготовляють також в осінній період. Їх зрізують та висушують.

Дуже цінується олія, отримана з розторопші плямистої. Її використовують для профілактики хвороб ШКТ (гастритів, колітів, виразок) і закрепів. Вона заживляє рани та досить м’яко очищає кишківник. Якщо застосовувати її зовнішньо, то олія загоює опіки і рани. В гінекології олію розторопші плямистої використовують для профілактики і лікуванні запальних процесів та ерозій. Стоматологи теж застосовують цей цінний продукт. За його допомогою можна лікувати стоматити, гінгівіти та різні інфекційні захворювання ротової порожнини.

Олія розторопші плямистої застосовується і в косметології. За її допомогою можна покращити стан шкіри: дуже добре допомагає при боротьбі з дерматитами та сухістю шкіри. Вона навіть може прибрати зморшки та повернути молодість обличчю. Олія цієї рослини здатна приводити волосся в нормальний стан. Масло розторопші містить багато вітамінів: A, D, E, F та велику кількість вітаміну С.

Розторопша плямиста підвищує захисні сили організму людини, а також зміцнює його імунітет. Якщо людина застудилася та під час лікування буде приймати цю рослину, то вона набагато швидше впорається з хворобою.

Література:

  1. Досвід застосування Розторопші плямистої при хронічних вірусних гепатитах / А.Д. Вовк, С.П. Ясеновський, В.І. Матяш та ін. // Здоровье женщины. — 2006. — N — С. 242-244.
  2. Марушко Ю.В. Властивості екстрактів артишоку, куркуми, розторопші та їх використання в гастроентерологічній практиці // Практикуючий лікар. — 2017. — N — С. 30-35.
  3. Перспективи застосування сучасного натурального гепатопротектора при неалкогольному стеатогепатиті в поєднанні з хронічним безкам’яним холециститом [розторопша] / Н.Б. Губергріц [та ін.] // Практикуючий лікар. — 2012. — N 4. — С. 40-50.
  4. Расторопша пятнистая: вопросы биологии, культивирования и применения / С.В. Поспелов и др.; Полтавская гос. аграрная академия, нац. фармацевтический ун-т. — Полтава, 2008. — 164 с.
  5. Фурдичко А.І. Вплив гепатопротектору з вмістом розторопші та лецитину на стан пародонта з токсичним гепатитом // Вісник стоматології. — 2016. — N 2. — С. 9-13.
  6. Чудо-растение расторопша пятнистая // Medical Nature = Природная медицина. — 2010. — № 2. — С. 53.