Цілюща сила чорниць

ciljuscha-syla-chornycЧорниця лісова є одним із цінних дарів природи. Сама назва рослини обумовлена здатністю плодів чорниці фарбувати руки, зуби, язик, губи у чорний колір. Причиною цього є пігмент антоціан, який міститься у чорницях.

Чорниця звичайна — це маленький кущик, що сягає висотою 15-30 сантиметрів. Стебло рослина має пряме з гостро-ребристими голими гілками. Листя в неї світло-зелені, гладенькі, злегка загострені. Квіти дрібні, розміщені поодиноко по одній, зрідка по дві на молодих гілочках. Цвіте чорниця в травні — червні. Перші ягоди достигають в кінці червня, а масово в липні. Вони на колір чорні, круглі, з сизуватим відтінком. М’якоть чорниці містить багато дрібного насіння, на колір вона червоно-фіолетова.

Росте чорниця в лісах майже по всій території України. Постійними супутниками ягід є присутні листяні мохи та багно звичайне. Саме найбільше заготовляють чорниць в Рівненській, Волинській, Житомирській та Львівській областях.

Лікувальні властивості ягід чорниці були відомі ще в древні часи. Вони містять дубильні речовини, мінеральні солі, каротин, вітаміни групи В, вітамін С. А, також органічні кислоти: яблучну, лимонну, янтарну та щавлеву, глюкозу та фруктозу. Ось чому такий багатий набір різних органічних сполук є передумовою цілющих та смакових властивостей чорниці.

В народній медицині з лікувальною метою використовують листя та ягоди чорниці.

Листя чорниці збирають під час цвітіння. Чай з листя допомагає при цукровому діабеті. В них виявлено протидіабетичні властивості, які значно знижують вміст цукру в крові та нагадують дію інсуліну. Також наявність в листі чорниці арбутину та гідрохінону дозволяє застосовувати їх, як дезинфікуючий, антибактеріальний засіб при захворюваннях нирок, сечовивідних шляхів.

Ягодам чорниці притаманна тонізуюча та в’яжуча дія. В народній медицині їх застосовують при гострих та хронічних розладах шлунково-кишкового тракту, при подагрі, ревматизмі, порушенні обміну речовин, захворюваннях шкіри. При вживанні ягід чорниці поліпшується перистальтика кишківника і він приходить до норми на тривалий час. Ще з дитинства нам відомі їх чудодійні властивості, які покращують гостроту зору. Вживання ягід поліпшує кровообіг у сітківці ока, загострює нічний зір. Особливо ягоди чорниці потрібно вживати людям, професія яких пов’язана з напруженням зору.

Ягоди чорниці використовують також і зовнішньо: при екземах, опіках, виразках, стоматитах, ангіні. При хворобах шкіри їх товчуть, протирають через сито і прикладають на хворі місця. А при захворюванні ротової порожнини, відваром ягід її полощуть.

Цінні не тільки свіжі ягоди чорниці, але й сушені. При сушінні вони зберігають всі свої лікувальні властивості.

З ягід чорниці готують сік, сироп, киселі, чай, варення, настойки. Сік використовують як барвник, для деяких ягідних вин, а сироп додають до ліків для поліпшення смакових якостей, особливо у дітей. А ще господині печуть з ними пиріжки, ліплять вареники.

Смакуйте на здоров’я ягодами в чорничний сезон.

Література:

  1. Готтих М.Б. Определение качественного и количественного состава антоцианиновых пигментов в составе биологически активных добавок и лекарственных препаратов для зрения [чорниці] // Вестник офтальмологии. — 2010. — N 5. — С. 34-37.
  2. Гребень Н.К. Возможности применения антоцианозидов в комплексном лечении глазных заболеваний [чорниці] // Офтальмология. Восточная Европа. — 2015. — № 2. — С. 136-138.
  3. Егоров Е.А. Эффективность корректирующей системы для зрения «Фокус» в профилактике и терапии «сухой» формы возрастной макулярной дегенерации [чорниці] // Вестник офтальмологии. — 2012. — T. 128, № 1. — С. 44-46.
  4. Плоди чорниці / Бобкова І.А., Варлахова Л.В., Маньковська М.М. Фармакогнозія. — Київ: Медицина, 2006. — С.306-307.
  5. Хромагіна Л.М. Вплив чорниці на стан антиоксидантно-прооксидантної системи слизової оболонки тонкої кишки з алоксановим діабетом // Одеський медичний журнал. — 2012. — N 6. — С. 58-60.
  6. Чорниця / Носаль І. Від рослини до людини: розповіді про лікувальні та лікарські рослини України. — Київ: Веселка, 1992. — С.179-182.
  7. Шляхи корекції показників ліпідного та вуглеводного обміну в пацієнтів з метаболічними порушеннями [чорниці] / І.М. Горбась [та ін.] // Український кардіологічний журнал. — 2014. — № 6. — С. 72-77.