Перша рання зелень

persha-vesnyana-zelen

Зелень — це не овочі, крім того, зелень — єдина харчова група, яка допомагає перетравлювати всі інші продукти. Зелень стимулює вироблення харчових ферментів і її можна поєднувати з будь-якою їжею.

В кінці зими та на початку весни свіжих овочів та фруктів стає значно менше і вони втрачають свої вітамінні якості. Після зимового періоду організм людини ослаблюється та потребує зміцнення своїх захисних механізмів. Тому потрібно ранньою весною використовувати першу весняну зелень, яка тільки пробивається з землі. Цінність першої весняної зелені полягає в тому, що в ній міститься дуже великий комплекс вітамінів та багатий асортимент мінеральних солей та кислот. В зелені є речовини, що сприятливо діють на стан судин, роблять їх еластичними та міцними. А також сприяють кровотворенню і впливають на нормальний склад крові, покращують травлення в організмі людини. Майже у всіх зелених їстівних рослинах присутня фолієва кислота та хлорофіл. Слід якомога раніше вживати ранню весняну зелень, яка не тільки містить необхідні біологічно цінні речовини, але й сприяє утворенню їх в самому організмі.

До ранньої весняної зелені ми можемо віднести — черемшу, кропиву, щавель, кульбабу, цибулю, петрушку, салат, кріп та інші рослини.

Черемша є однією з перших весняних рослин. Її листя багате на ефірну олію, аскорбінову кислоту, лізоцим. Листя черемши має здатність підвищувати апетит і збуджувати діяльність шлунково-кишкового тракту. Споживання листя в салатах по 5-10 грамів вживають для профілактики грипу, дизентерії. А також як дуже добрий кровоочисний засіб при висипах на шкірі та фурункулах.

Кропива дводомна — самий найпоширеніший бур’ян. Вона росте на всій території України. Ще з дитинства ми знаємо про те, що кропива жалить, ранить шкіру. Але коли поцікавитись її хімічним складом, то ми побачимо у ній справжній полівітамінний препарат. Сюди входять вітаміни С, К, В, А та білки. Листя кропиви можна споживати в їжу. В молодих листях весняної кропиви міститься багато хлорофілу, який не руйнується при кип’ятінні. Адже коли листя добавити до щавлевого борщу, то зелені листочки не втрачають свій колір. Борщ з неї не тільки смачний, але і дуже корисний. Також листя кропиви додають до різних салатів. Його сушать, заготовляють на зиму і при цьому воно не втрачає свої вітамінні якості.

Щавель, як перша весняна зелень, дуже популярний серед населення. Це дуже цінний харчовий продукт. До його складу входять вітамін С, каротин, мінеральні солі та органічні кислоти, такі як щавлева, яблучна, лимонна, янтарна. Специфічною особливістю щавлю є великий вміст в ньому щавелевої кислоти, яка окислює внутрішнє середовище організму. Помірне споживання щавлю здоровим людям не шкідливе, але багато їсти його не слід, особливо при захворюваннях печінки, шлунково-кишкового тракту та подагрі. Щавель, який зібраний ранньою весною, кращий по якості. Також в ньому тоді менше щавелевої кислоти.

Навесні з’являється і зелена рання цибуля, яка дуже багата на вітаміни та мікроелементи. Достатньо з’їсти 100 грамів цибулі і ви отримаєте вітамін С та каротин, які задовольняють добову потребу дорослої людини в цих речовинах. Зелену цибулю додають в салати та перші страви. Вона збуджує апетит, підсилює виділення шлункового соку, покращує засвоєння організмом поживних речовин та згубно впливає на дію мікробів.

За біологічною цінністю зеленій цибулі не поступається і салат. Салат — це справжня скарбниця різних вітамінів та мінеральних солей. У його листі містяться вітаміни С, В, РР, каротин, ферменти, органічні кислоти та лимонна кислота. Саме завдяки лимонній кислоті, яка знаходиться в великій кількості в прожилках листя, відчувається освіжаюча та бадьора дія салату. Біологічно активні речовини, які є в листі салату сприяють покращенню травлення, виведенню надмірного холестерину з організму, укріплюють стінки кровоносних судин, збільшують опірність організму до інфекційних захворювань. Його подають як приправу до страв, або роблять з нього різноманітні салати.

Шпинат — дуже корисна для здоров’я людини рослина. Він багатий на вітаміни та мінеральні речовини. В ньому є достатня кількість кальцію, калію, марганцю і особливо заліза. А також каротин, аскорбінова та фолієва кислота, яка ефективно впливає для лікування малокрів’я. Шпинат — незамінна їжа при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Він має протизапальну дію, покращує кровотворення, сприяє більш швидкому відновленню сили після перенесених захворювань та виведенню шлаків з організму. Із шпинату можна приготувати дуже багато різних страв.

До ранньої їстівної зелені можна віднести і кульбабу, яку вважають бур’яном. У листях кульбаби містяться вітаміни та мікроелементи. Рано навесні ніжне молоде листя кульбаби придатне для приготування салатів, що не гірші від овочевих. І головне, що такий салат доступний тоді, коли ще немає ніяких свіжих салатів. Щоправда, листя кульбаби дуже гірке через тараксацин, який в ньому міститься. Для того, щоб позбутися гіркоти, листя тримають півгодини у солоній воді і вже тоді можна готувати салат окремо або в суміші з іншими овочами.

Петрушка та кріп також відносяться до ранньої зелені. Вони містять ароматичні речовини та надають стравам гостроти, поліпшують їх смакові якості і сприяють кращому засвоєнню організмом.

Тож, не потрібно далеко ходити й витрачати немислимі кошти на таблетки та пігулки. Варто скористатись ліками із особистої грядки. Адже кожна рослина має не тільки загальнозміцнюючу, але і цілющу лікарську властивість.

Література:

  1. «Весенние» витамины для красоты, ума и бодрости духа. Досье на основные витамины группы В // Фармацевт практик. — 2016. — № 4. — С. 36.
  2. Антимікробна активність ефірної олії, отриманої з надземної частини рослини петрушки листової / Н.Л. Количева [та ін.] // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. — 2010. — № 4. — С. 193-195.
  3. Бутенко Виктория. Зелень для жизни: реальная история оздоровления. — С.Пб.: «Питер», 2014. — 192 с.
  4. Весенние краски для здоровья организма [рання зелень] // Фармацевт-практик. — 2014. — № 3. — С. 34-36.
  5. Весенний оптимизм / ред. С. Андрусенко. — Киев: ООО «Издательский дом «Здоровый образ жизни», 2016. — 128 с. — (Библиотечка «ЗОЖ» : Предупреждение плюс Украина, приложение к газете «ЗОЖ», № 4, 2016 г.).
  6. Денисов А. Весна — время подумать о витаминно-минеральном комплексе [рання зелень] // Здоров’я України. — 2007. — N6. — С. 82-83.
  7. Дружина О. Весенний деликатес: [Одуванчики] // Фармацевт-практик: Науч.- попул. и сословно-бытовой журн. — 2004. — N5. — С. 80-83.
  8. Козловский В.А. Нужна ли «весенняя уборка» организму? // Участковый врач. — 2014. — № 4. — С. 34-35.
  9. Матвєєва Н.А. Салат-латук (Lactuca sativa L. ) як об’єкт біотехнологічних досліджень та продуцент рекомбінантних протеїнів // Біотехнологія. — 2010. — Т. 3, № 1. — С. 9-17.
  10. Мостова Л.М. Технологія виробництва салатних самбуків геродієтичного призначення // Проблемы старения и долголетия. — 2016. — Том 25, N 2. — С. 310-317.
  11. Ніколайчук Л.В. Рослини: протирадіаційне харчування. — Тернопіль: Навчальна книга- Богдан, 2004. — 184 с. — (Таємниці зеленої планети).
  12. Сорокина А. Одуванчик // Диабетик. — 2011. — № 2. — С. 50-51.
  13. Тернинко І.І. Дослідження ліпофільних фракцій трави та плодів окремих рослин з родини Аріасеае [селера] // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. — 2010. — № 4. — С. 184-187.