Овочі, фрукти та ягоди в харчуванні людини

ovochi-frukty-ta-yagody-v-harchuvanni-lyudynyОвочі, фрукти та ягоди є одним з основних джерел забезпечення організму життєво важливими вітамінами, особливо для організму, що розвивається. Вітаміни в харчуванні людини є не тільки фактором запобігання авітамінозу, викликаному відсутністю або недостатнім вмістом відповідного вітаміну в їжі, але є обов’язковою та незамінною складовою частиною раціону, яка забезпечує нормальну життєдіяльність організму. Вони беруть участь у процесі засвоєння організмом інших поживних речовин, сприяють підвищенню опірності організму до різних шкідливих впливів зовнішнього середовища, підвищують працездатність людини.

Практично тільки з овочів, фруктів та ягід організм отримує вітамін С (аскорбінову кислоту) і вітамін Р. Важливою властивістю вітаміну С є його зміцнювальна дія на кровоносні судини. Під впливом вітаміну С знижується проникність судинної стінки, підвищується її еластичність та міцність. Судини стають менш ламкими та крихкими. Крім того, цей вітамін сприяє нормальній роботі печінки й ряду інших внутрішніх органів, відіграє велику роль у захисті організму від інфекцій. Дуже багато вітаміну С міститься в шипшині, чорній смородині, червоному перці. Багаті на цей вітамін зелень петрушки, обліпиха, зелений перець, полуниці, горобина, зелена цибуля, щавель, капуста, шпинат, помідори, зелений горошок, цитрусові (лимони, апельсини, мандарини), суниці, дерен, аґрус, малина, деякі сорти яблук — антонівка та ін.

Вітамін Р має також велике значення в зміцненні судин. У біологічній дії Р-активних речовин багато спільного з аскорбіновою кислотою (вітаміном С). Природне поєднання цих двох вітамінів є дуже раціональним, бо при цьому утворюються активніше діючі окисно-відновні комплекси. Під впливом вітаміну Р посилюється біологічна дія аскорбінової кислоти, так само як під впливом останньої підвищується біологічна активність вітаміну Р. Багато цього вітаміну міститься у чорній смородині й чорноплідній горобині та у цитрусових.

З овочами та плодами організм одержує провітамін А-каротин, який в організмі перетворюється у вітамін А. Цей вітамін має велике значення для збереження нормального зору, особливо в темряві, для розвитку організму, для нормального функціонування статевого апарату, підтримання нормального стану епітеліальних покривів, профілактики простудних захворювань. Для кращого засвоєння каротину необхідно вживати овочі, що містять його, разом з яким-небудь жиром. Джерелом каротину є червоний солодкий перець, морква, листяна зелень, абрикоси, обліпиха та інші овочі, фрукти й ягоди червоного або зеленого кольору. Ці овочі та фрукти є цінним додатковим джерелом вітаміну А для організму, хоча вони й не можуть повністю замінити продукти, що містять цей вітамін у готовому вигляді (печінка, вершкове масло,вершки,сметана, яйця).

Овочі та фрукти містять значну кількість вітамінів групи В, серед яких В1, або тіамін; В2, або рибофлавін; РР, або нікотинова кислота; В6, або піридоксин; Н, або біотин; пантотенова кислота; фолієва кислота й деякі інші. Вітаміни цієї групи різнобічно впливають на організм людини; в основному вони необхідні для забезпечення нормальної діяльності нервової системи — як центральної так і периферичної. Крім цього, вітаміни В1, В2, В6 сприяють кращому засвоєнню організмі основних компонентів їжі; білків, жирів та вуглеводів, а також нормалізують роботу серцевого м’яза, шлунка і кишечника. Вітаміни групи В містяться в деякій кількості у багатьох овочах та плодах, особливо в бобових.

Фолієва кислота відіграє значну роль у кровотворенні. Основним джерелом, з якого організм одержує фолієву кислоту, є овочі та плоди. Найбільше її в кавунах, багато — в дині, картоплі, зеленому горошку, моркві, цвітній капусті, шпинаті.

В овочах та фруктах містяться й інші необхідні для організму вітаміни, наприклад, вітамін Е, важливою фізіологічною властивістю якого є здатність нормалізувати та стимулювати м’язову діяльність, і вітамін К, який сприяє зсіданню крові при кровотечах. Його багато в зелених частинах рослин, особливо в шпинаті, капусті, листі кропиви.

Привертає до себе увагу речовина, що дістала назву вітаміну У. Цей вітамін міститься в капустяному соку та дає терапевтичний ефект при лікуванні виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, при зниженні кислотності шлункового соку.

Овочі, фрукти та ягоди забезпечують організм усіма необхідними мінеральними речовинами. Особливо багато в овочах й фруктах солей калію, кальцію, фосфору, магнію, натрію, залізу, хлору та сірки, а також таких важливих мікроелементів, як йод, цинк, мідь, фтор, марганець, кобальт, алюміній, нікель і ряд інших. Наявність мінеральних солей в овочах та фруктах у сприятливому поєднанні з вітамінами має велике значення для життєво-важливих процесів в організмі. Адже значення мінеральних солей для нормальних процесів життєдіяльності організму дуже велике. Вони є невід’ємною частиною клітин, міжклітинних та міжтканинних рідин, забезпечують нормальний перебіг ряду фізико-хімічних процесів в організмі. Всі процеси обміну речовин та ферментативна діяльність відбуваються за неодмінною участю мінеральних елементів. Без солей, так само як і без води, неможливе життя організму.

Все це свідчить про величезне значення овочів та фруктів у харчуванні людини. Тому кожна людина протягом усього року повинна щодня включати до свого раціону овочі та фрукти, які є цінним й необхідним продуктом для організму.

Література:

  1. Вкусная ягода против болезней мочевыводящей системы // Участковый врач. — 2015. — № 2. — С. 34-35.
  2. Карасева С. Лето. Все на ягодную диету // Здоровье и питание. — 2004. — N6. — С. 58-60.
  3. Ленская Ю. Ягода любви [полуниця] // Участковый врач. — 2013. — N 5(6). — С. 17.
  4. Медведь В.И. Экстракт ягод клюквы в профилактике и лечении инфекций мочевыводящих путей у беременных (обзор и собственное исследование) // Здоровье женщины. — 2015. — № 1. — С. 36-40.
  5. Потребление фруктов, овощей и риск развития СН / S. Rautiainen [и др.] // Серцева недостатність. — 2016. — N 2. — С. 83-84.
  6. Шудра Т. Картки-розкладки страв. Страви овочеві // Довідник головної медичної сестри. — 2016. — N 8. — С. 46-53.