ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

отруєння грибамиЗ середини серпня і до кінця жовтня місяця триває грибний сезон. Сотні людей поспішають в ліс, щоб назбирати грибів. На превеликий жаль не всі знають які гриби можна споживати, а які є отруйними. Популярністю користуються такі види грибів, як білі, маслюки, опеньки, підберезники, лисички та інші. До отруйних грибів відносять мухомор, бліду поганку, гриб-парасольку, несправжні опеньки, печерицю жовтошкіру та інші.

Навіть досвідчений грибник може отруїтися грибами.

При збиранні грибів потрібно звертати увагу на їхній вигляд. Старі, червиві гриби, а також гриби в яких сумніваєтесь, в кошик старайтеся не класти.

Дуже часто люди помиляються, коли збирають молоді недозрілі гриби, які ще повністю не мають ознак вираженого гриба.

Збирання їстівних грибів біля автошляхів може мати найгірші наслідки, тому що в них потрапляють токсичні речовини вихлопних газів. Також варто не забувати і про радіаційну небезпеку, яку несуть гриби. Адже екологічно чисті гриби зустрічаються в нас на Україні тільки на Закарпатті.

Почастішали випадки, коли в лікарні з отруєнням потрапляють цілі сім’ї, які споживали, здавалося б такі прості гриби, як сироїжки, лисички, опеньки. Отруєння їстівними грибами буває при неправильній кулінарній обробці і їх консервуванні. Вони стверджують, що гриби варили довго і не знають чого виникло отруєння. Але це не так потрібно робити. При варінні грибів декілька разів зливають відвар. Саме найменше це 3-5 разів, через кожні півгодини варіння їх у підсоленій воді.

Дуже часто від отруєння грибами страждають діти. Саме батьки, дають їм вживати страви з грибів. Бувають випадки, що навіть діти до семирічного віку їдять гриби. А це дуже небезпечно для здоров’я, врятувати їх вдається дуже рідко.

Якщо людина не може відмовитись від грибних страв, то потрібно купувати в магазинах штучно вирощені гриби такі, як печериці, гливи, або на ринках, де вони проходять контроль.

Вирушаючи все таки в ліс, ніколи не кладіть до кошика грибів, яких не знаєте. Небезпечно  збирати гриби коли спекотна погода, а дощів не має. Тоді вони накопичують в собі радіацію.

Найкраще збирати такі гриби як білі, бабки, моховики, так як вони майже не спричиняють отруєння.

Пробувати на смак сирі гриби дуже небезпечно. Прийшовши з лісу додому гриби потрібно ретельно передивитися, чи не потрапив до них отруйний гриб. Потім їх перемити в декількох водах, відварити в підсоленій воді. Зберігати гриби більше як 24 години не можна. Потрібно збирати грибів стільки, скільки їх можна переробити, щоб вони не зіпсувалися.

Якщо після вживання страв з грибів минуло більше шести годин і людина почуває себе погано, виникає нудота, блювання, пронос та біль у животі і голові, негайно потрібно викликати лікаря. А до приїзду швидкої медичної допомоги необхідно промити шлунок великою кількістю підсоленої води або дати хворому проносне. Після того як промили шлунок потрібно дати випити потерпілому міцного чаю або молока.

Коли людина з отруєнням грибами звертається до лікаря пізніше ніж через добу, то збільшується термін її лікування і зростає вірогідність летального випадку.

Для того щоб не отруїтися дикорослими грибами, краще від них зовсім відмовитися, так як це роблять в інших європейських державах.

Список використаної літератури з фондів медичної бібліотеки:

  1. Андрейчин М.А. Клініко-синдромальна диференційна діагностика ботулізму та отруєнь токсичними грибами // Інфекційні хвороби (Тернопіль). — 2007. — N 4. — С. 82-84.
  2. Грибное царство // Фармацевт практик. — 2012. — № 9. — С. 59.
  3. Енциклопедія народної медицини. — Т.3: Характеристика грибів та їх застосування, рецепти народної медицини. — Бережани, 2009. — 1197 с.
  4. Недашківський С.М. Отруєння грибами: діагностика, патофізіологія, клінічні прояви та невідкладна допомога. Сучасні підходи // Медицина неотложных состояний. — 2014. — № 2. — С. 95-101.
  5. Опыт использования ремаксола в комплексе интенсивной терапии острого отравления грибами // Клиническая медицина. — 2013. — Т. 91, № 9. — С. 68-70.