Кропива: цілющі властивості

kropyva-cilyuschi-vlastyvostiПро цілющі властивості кропиви наші предки знали з давніх-давен. “Одна кропива замінює семеро лікарів” — так говорили в давнину. Ця трава є універсальними ліками від багатьох хвороб. Також вона є прекрасним харчовим продуктом, що збагачує наш організм потрібними і корисними речовинами. Особливо слід відмітити корисність кропиви для здоров’я. Багатий вітамінно- мінеральний склад цієї трави робить її корисні властивості дуже цінними для використання в медичній практиці.

В Україні розрізняють кілька видів кропиви: кропива коноплева (U. cannabina L.), кропива жабрійолиста (Urtica galiopsifolia Wierzb. Ex Opis.) та інші. Але найбільш поширеною в медицині є кропива дводомна.

Місцева назва “жалюча кропива”. Латинська назва трави — Уртіка (Urtika), що означає “палити”, “горіти”. Кропива пече мурашиною кислотою. Кінчик клітини-волосинки при дотику до тіла обламується, гострі краї встромлюються в шкіру і з клітини впорскується пекуча кислота.

Кропива дводомна відростає ранньою весною і росте доволі швидко. На початку червня розпочинається цвітіння, яке продовжується по вересень, плодоносить з липня. Кропива зберігає зелене листя і після плодоносіння.

В Україні вона широко розповсюджена у всіх регіонах. Росте на забур’янених лісових площах, листяних і мішаних лісах, у чагарниках. Промислова заготівля проводиться в усіх областях, особливо в Лісостепу і на Поліссі, де запаси цієї сировини значні. Листки збирають навесні та на початку літа і відразу висушують. Суху сировину зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях.

Листки кропиви містять багато вітаміну С, каротин, вітаміни групи К і B, мурашину, пантотенову і інші органічні кислоти. У листках виявлено до 5% хлорофілу, понад 2% дубильних речовин.

В медицині листя кропиви застосовують як кровоспинне при різних видах кровотеч. Екстракт кропиви використовується при лікуванні гострих і хронічних запаленнях печінки, жовчних шляхів, при жовчнокам’яній хворобі. Відвар рослини знижує вміст цукру в крові. У народній медицині кропиву використовують як сечогінний засіб, при проносі, пропасниці, хронічних хворобах шкіри, випадінні волосся.

Зовнішньо кропиву застосовують при лікуванні ревматизму (жалять болючі місця або роблять ванни), свіжі листки кропиви застосовують при опіках, хворобах шкіри, для загоювання ран, для лікування гнійних ран і варикозних хронічних язв.

Корені і кореневища кропиви, що зібрані ранньою весною або восени (висушені і подрібнені), у п’ють вигляді чаю, настою, відвару  як кровоочисне, але частіше — у відповідних зборах. Сам же відвар з коренів, кореневищ приймають при туберкульозі легенів, при водянці, подагрі, а у зборах з іншими рослинами — при нирковокам’яній хворобі і для очищення організму від відкладень солей.

Відціджений відвар насіння кропиви використовують як глистогінний засіб, при деяких шлункових захворюваннях, для прополіскування чи спринцювання при білях.

Кропива широко використовується як засіб, який підвищує зсідання крові, стримує різні види кровотеч. Вітамінна рослина сприяє збільшенню гемоглобіну і еритроцитів у крові. Саме тому її слід приймати при анемії, а також як засіб, що поліпшує діяльність серцево-судинної системи і дихального центру.

Настій кропиви дводомної широко використовують для втирання в шкіру голови з метою поліпшення росту та зміцнення волосся.

Кропива з давніх часів застосовується як харчова рослина. З молодого листя і пагонів кропиви готують весняні борщі, додають в різні салати, а також готують компоти і киселі.

Однак, слід пам’ятати, що в тих місцях, де оселилася кропива, ґрунт буде родючий. Через це, мабуть, не варто винищувати її повністю, а дозволити їй рости у відведеному для неї місці. Кропива збагатить ґрунт та забезпечить Вас цінною лікарською сировиною.

Отже, кропива є дійсно універсальним засобом від багатьох проблем із здоров’ям та захворювань. Природа рідного краю, при бережному відношенні до неї, віддячить Вам сторицею.

Література:

  1. Дедишина Л. Лікує, годує, одягає [кропива] // Фармацевт-практик. — 2013. — № 6. — С. 62-63.
  2. Кіцера Н.І. Застосування кропиви глухої в медичній практиці // Жіночий лікар. — 2012. — № 6. — С. 64-66.
  3. Ленская Ю. Крапива — кладовая природы // Участковый врач. — 2013. — N 4(5). — С. 40.
  4. Ромашка и крапива: опыт вестника «ЗОЖ»: С комментариями врачей: А.В.Печеневского, В.М.Костерова: Приложение к газете «ЗОЖ». — К., 2008. — 125 с. — (Б-чка «ЗОЖ», Предупреждение Плюс, Украина, № 6, 2008 г.).