Холестерин: ворог чи друг?

holesterinХолестерин (або холестерол) — це природний жирний спирт, який циркулює у крові і використовується для будови кліток організму. Підвищений холестерин – один із головних винуватців серцево-судинних захворювань. Але кількість холестерину у крові, як стверджує статистика, знають лише 5% відсотків населення України, в той час як у Європі і США — 80%. Не дивно, що холестериновий фактор риску інфарктів і інсультів у нашій країні — один із найвищих у світі. Рівень холестерину у крові визначається за допомогою аналізу крові. Здоровій людини лікарі рекомендують проводити його один раз у 5 років, починаючи з 20-річного віку. Загальний рівень холестерину у крові не повинен перевищувати 5,0 ммоль/л (для хворих серцем та діабетом ще вище — 4,5 ммоль/л). Але у більшості наших громадян рівень холестерину у крові перевищує норму, а у чверті настільки високий, що потребує медичного втручання.

Проникнення холестерину у стінки судин є причиною утворення атеросклеротичних бляшок. А атеросклероз, як відомо, це перший крок до цілого ряду тяжких захворювань, у т.ч. ішемічної хвороби серця, тромбозу, інфаркту і інсульту. Епідемія атеросклерозу спостерігається у тих країнах в яких населення вживає у їжу найбільше продуктів тваринного походження, в яких багато холестерину. Це частина Європи у т.ч. Україна, Південна Америка, Австралія, але там де люди їдять більше рослинних продуктів і дарів моря, атеросклероз поширений набагато менше. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 23% випадків передчасної смерті від серцево-судинних захворювань викликані саме надлишком холестерину. Підступність холестерину у тому, що його надлишок у організмі, до певного часу, ніяк не проявляється. Неприємні симптоми – стенокардія, переміжна кульгавість, рожево-жовті утворення під шкірою (жирові гранульоми).

Жертвами «жирного вбивці» щороку стають тисячі українців. засіб уникнути такої участі – тримати холестерин у рамках норми, у багатьох випадках це досягається за допомогою збалансованого харчування. У відповідності до рекомендацій ВООЗ споживання цієї речовини здоровою людиною не повинно перевищувати 300 мг у добу. Це відповідає одному літру 3% молока, 300 г вареної птиці, 200 г свинини, 150 г сирокопченої ковбаси, 50 г яловичої печінки, або 1,5 яйця. Потрібно звернути увагу: не все разом, а щось одне! Принципи холестеринової дієти дуже прості. В першу чергу потрібно обмежити вживання продуктів багатих тваринними жирами. До них відносяться жирні сорти м’яса, ковбасні вироби, субпродукти, вершкове масло, жирні молочні продукти. До приготування з м’яса потрібно зрізати видимий жир, з птиці знімати шкірку. Робити це після приготування марно: увесь холестерин вже у м’ясі. Добре також зменшити вживання цукру та солі (30-60 г та 5-6 г — відповідно). Вживати більше продуктів, які сприяють виведенню з організму надлишку холестерину: зернові, овочі і фрукти, їх бажано з’їдати понад 400 г в день. Якщо ж холестерин набагато вище норми, потрібно звернутися за порадою до лікаря. Можливо, без медикаментозної допомоги не обійтися.

Організму холестерин життєво потрібен, Він входить у склад кліткових мембран, бере участь у виробленні багатьох гормонів у т.ч. статевих, вітаміну D, необхідних для травлення жовчних кислот, він потрібен для функціонування центральної нервової системи. Харчування, де повністю відсутній холестерин, може обернутися неприємністю. Тому повністю відмовлятися від продуктів що вміщують холестерин неможна – потрібно лише розумно обмежувати їх кількість.

Література з цієї теми в Рівненській обласній науковій медичній бібліотеці:

Дисліпідемії: діагностика, профілактика та лікування : методичні рекомендації Асоціації кардіологів України // Практична ангіологія. — 2012. — № 5/6. — С. 6-17.

Королева, Е. Г. Холестерин и депрессия // Психиатрия психотерапия и клиническая психология. — 2014. — N 3. — С. 105-111.

 Кривомаз, Т. Слово в защиту холестерина // Фармацевт-практик. — 2012. — № 7/8. — С. 30-31.

Нужно ли бороться с холестерином? // Бібліотека сімейного лікаря та сімейної медсестри. — 2012. — № 5. — С. 55-57.

Приступюк, Л. О. Вивчення вмісту холестерину у плазмі крові дітей із родин хворих на цукровий діабет // Східноєвропейський журнал громадського здоров’я. — 2015. — № 1. — С. 175.

5 мифов о холестерине: что такое «хорошо» и что такое «плохо»? // Health. MEDIX. — 2012. — № 5/6. — С. 21-23.

Радченко, Е. М. Холестерин: враг или друг // Участковый врач. — 2013. — N 9. — С. 6-7.
Руководство АНА/АСС по коррекции повышенных уровней холестерина с целью снижения сердечно-сосудистого риска: обзор рекомендаций // Medicine Review. — 2014. — № 1. — С. 4-9.
Спивак, Ж. С.
Уровни холестерина в крови и функциональное состояние семенников у бесплодных мужчин, больных первичным гипотиреозом / Ж. С. Спивак, В. А. Бондаренко // Проблеми ендокринної патології. — 2015. — № 1. — С. 53-58.

Stone, N. J. Рекомендации АКК/ААК по контролю уровня холестерина в крови для снижения атеросклеротического сердечно-сосудистого риска у взрослых (2013) / N. J. Stone, J. Robinson, A/H. et al Lichtenstein // Практична ангіологія. — 2014. — № 4. — С. 13-41.

Титов, В. Н. Иной взгляд на диагностику гиперлипопротеинемии, холестерин липопротеинов низкой плотности и действие статинов (лекция) / В. Н. Титов, В. А. Амелюшкина, Т. А. Рожкова // Клиническая лабораторная диагностика. — 2015. — № 1. — С. 27-38.

Фадеева, А. Холестерин : как победить атеросклероз? — СПб. : Питер, 2012. — 128 с. : ил. — (Семейный доктор).
Шумаков, В. А. Новые возможности липидоснижающей терапии в лечении больных ишемической болезнью сердца // Участковый врач. — 2015. — № 3. — С. 14-15.
Як знизити рівень
холестерину у крові? // Health. MEDIX. — 2012. — № 2. — С. 4.