Харчування в піст

harchuvannya-v-pistВеликдень — велике християнське свято, яке шанується останні дві тисячі років. Багатьма людьми Великдень сприймається як традиція, що несе світло, радість, любов, мир і добро у душу та помисли кожної людини. У народній свідомості Воскресіння Ісуса Христа означає оновлення та очищення думок, помислів і внутрішньої сутності. Великий Піст, що передує Великодню — набуває особливого психологічного значення для релігійних людей. Протягом 7 тижнів віряни не лише обмежують себе в їжі, а й відмовляються від будь-яких розваг. Адже піст — це не дієта. Це час покаяння в гріхах та зусилля боротьби із пристрастями над собою. В цьому нам допомагає вживання пісної, більш легкої, низькокалорійної їжі та стримування від розваг та задоволень. Адже думати про Бога, молитися, вести духовне життя набагато легше, коли тіло людини не обтяжене.

Піст — це унікальна можливість для організму очиститись. А так, як у більшості із нас організм зашлакований, що є основою всіх захворювань, то піст завжди допоможе самозціленню душі та тіла.

Під час Великого Посту їжа має бути збалансованою. Організм людини повинен отримувати білки, жири, вуглеводи, а також вітаміни, мікроелементи. В цей період наш організм потребує більше енергії, тому потрібно вживати калорійні продукти, що збагачені білками. М’ясо можна замінити рибою, макаронами із твердих сортів пшениці, різноманітними кашами. Також потрібно вживати овочі, які містять велику кількість вітамінів. До них відносять картоплю, червоний буряк, капусту, цибулю, моркву, гарбуз та інші. Не можна забувати про користь фруктів та ягід. Потрібно щодня з’їдати по 5 різних овочів та фруктів. Слід віддавати перевагу ягодам в яких велика кількість вітаміну С: смородина, журавлина, калина, шипшина. Для вживання можна використовувати також заморожені фрукти та ягоди, а також сухофрукти — чорнослив, родзинки, курагу та інші. Під час посту споживайте продукти, які багаті на мінеральні речовини, це — горіхи, насіння соняшникове, гарбузове, кунжутне, а також морська капуста, оливки, різні види листкових салатів.

Для більшості пісних днів, встановлених Православною Церквою, характерний піст із вживанням вареної їжі з олією та без олії. Однак існують дні, коли дозволяється їсти рибу і морепродукти – це свято Благовіщення та Вербна неділя.

За церковним статутом риба та рослинні олії відносяться до пісної їжі. У медичному аспекті таке сполучення продуктів сприяє збалансованості поліненасичених жирних кислот у їжі. Ці жирні кислоти позитивно впливають на кров і сприяють профілактиці ішемічної хвороби серця й атеросклерозу судин головного мозку.

Але пісні страви не всім можна вживати. Це протипоказано вагітним та жінкам, які годують грудьми, малим дітям, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, хворим на цукровий діабет, тим, які були прооперовані та людям, які тяжко фізично працюють та подорожують.

Література:

  1. Григоров Юрій Григорович. Харчування в піст. — Київ: Медкнига, 2015. — 56 с. — (Здоров’я вашому дому, № 3, 2014 р.).
  2. От постного к скоромному без проблем // Фармацевт-практик. — 2013. — № 4. — С. 40.
  3. Очищення постами / Повна енциклопедія очищення і оздоровлення організму. — Донецьк: ТОВ “ВКФ БАО”, 2010. — С.116-118.
  4. Рудень В.В. Роль і місце християнського посту в громадському здоров’ї людності незалежної України (на основі соціологічних досліджень) // Буковинський медичний вісник. — 2012. — № 1. — С. 182-191.
  5. Рудень В.В. Християнський піст — як духовно-моральний засіб здорового способу життя в українському суспільстві (за вислідами соціологічного дослідження) // Східноєвропейський журнал громадського здоров’я. — 2013. — № 3. — С. 105-109.
  6. Светлое время поста // Участковый врач. — 2014. — № 2. — С. 38.
  7. Спир Л. Великий пост и здоровье // Мистер Блистер. — 2016. — № 3. — С. 29.