Харчування при цукровому діабеті

Харчування при цукровому діабеті І типу має бути збалансованим по жирах, контрольованим по вуглеводах, дещо надмірним по білках, вітамінах та мікро- і макроелементах. Повинен бути жорстокий контроль за якістю продуктів і напоїв, обмеження синтетичних медикаментів. Будь-яка хімічна речовина може посилити автоімунний процес щодо підшлункової залози і гормону інсуліну.
Споживання білкової їжі повинно забезпечувати не тільки повноцінне її перетравлення і засвоєння, але і своєчасне виведення продуктів білкового розпаду. Тому споживання білкової їжі слід ставити на ранкові години. Навантаження рідиною в денні години дозволяє забезпечити видалення продуктів перероблення білків через нирки. Вживання яєць, птиці, білого м’яса та риби значно зменшує навантаження на нирки. Молочні продукти для повноцінного засвоєння кальцію повинні надходити після 14 години. Червоне м’ясо і рибу в раціоні необхідно обмежити, особливо молодим до закінчення становлення опоно-рухового апарату.
З жирів перевагу слід надавати жирам тваринного походження, в яких лецитин переважає над холестерином. Свіже сало, натуральні молочні і кисломолочні продукти, яєчний жовток, морська риба та риб’ячий жир покривають основні потреби в тваринних жирах. Третина жирів все ж має бути рослинного походження, перевагу слід надавати оліям з вираженим лікувальним ефектом (гарбуза, льону, розторопші, кунжуту, обліпихи, шипшини тощо).
Вживання вуглеводів оцінюється тільки кількісно і практично незалежно від їх складу. На їх вживання реагують зміною кількості якості введеного інсуліну.
Дуже важливо забезпечити регулярне введення в кишки ентеросорбентів. М’яко діючи сорбенти повинні надходити регулярно з кожним споживанням їжі. Цю роль виконують харчові волокна. Зв’язуючи токсини в кишках, харчові волокна знижують темп збільшення дози введеного інсуліну та ускладнень цукрового діабету. Тому в раціоні повинні переважати овочі та фрукти, а крупи, злакові і страви з них повинні вживатися значно менше. Наявність клітковини уповільнює всмоктування вуглеводів у кров і відсікає токсини. Обмеження рафінованої їжі дозволяє легше збалансувати раціон по вітамінам і мікроелементам. Тому цукор необхідно замінити медом і фруктами, продукти з круп і злакових – овочами, воду замінити компотами, чаями, узваром, а складні в перетравленні бобові – білим м’ясом, рибою, птицею, яйцями і молочними продуктами.

Рекомендаційний список науково-популярної літератури:

1. Болезни щитовидной железы. Сахарный диабет: лечение и профилактика / Сост.: О.В. Завязкин. — Донецк : ООО ПКФ «БАО», 2013. — 288 с.
2. Круглов, В. Диагноз : сахарный диабет / В. Круглов. — Ростов н/Д : «Феникс», 2010. — 187 с.
3. Нікберг, І. І. Лікувально — профілактичний режим хворих на цукровий діабет : В 2-х ч. / І.І. Нікберг, Н.Я. Крайничин. — К. : Медкнига. — Ч.1. — 2013. — 208 с.
4. Нікберг, І. І. Лікувально — профілактичний режим хворих на цукровий діабет : В 2-х ч. / І.І. Нікберг, Н.Я. Крайничин. — К. : Медкнига. — Ч.2. — 2013. — 208 с.
5. Сахарный диабет: лечение и питание / Сост.: Т.В. Гитун. — М. : ООО «ТД «Изд-во Мир книги», 2006. — 320 с.
6. Сахарный диабет: причины, методики, народные рецепты / Сост.: С.В. Андрусенко. — К. : ООО » Изд. дом «ЗОЖ», 2008. — 240 с.
7. Скачко, Б.Г. Цукровий діабет: хвороба століття, чи розплата за легковажність? / Б.Г. Скачко, Г.О. Орещук. — К. : «Здоров’я», 2012. — 95 с.
8. Тронько, Н.Д. Методология немедикаментозного лечения, обучения и самоконтроля больных сахарным диабетом / Н. Д. Тронько, Д. А. Ефимов, Ю. В. Сахарова. — К. : Медкнига, 2008. — 88 с.
9. Фадєєв, П.О. Цукровий діабет / П. О. Фадєєв. — Т. : Навч. книга-Богдан, 2011. — 168 с. — (Енциклопедія медичних знань).