До Всесвітнього дня здорового харчування

den-harchuvannya“Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити”.

Сократ.

 

Ввесь світ щорічно 16 жовтня відмічає “День здорового харчування”. Його мета — звернути увагу громадськості на проблему харчування в сучасному світі та залучити її до вирішення проблем, пов’язаних з неправильним харчуванням. Адже, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я більшість всіх захворювань людини пов’язана з харчуванням. Стан здоров’я людини, її працездатність, опірність хворобам та тривалість життя значною мірою залежить від режиму і правильності харчування.

Тому кожен, хто піклується про своє здоров’я, повинен пам’ятати, що недостатній чи, навпаки, надмірний за вмістом потрібних організмові поживних речовин харчовий раціон нерідко буває причиною різних розладів у життєдіяльності організму і навіть може призвести до виникнення тієї чи іншої хвороби.

До свого щоденного меню людина вводить багато різноманітних продуктів. Але щоб раціонально їх використовувати, потрібно знати хоча б основні поживні властивості спожитих продуктів та способи збереження харчової цінності їх при кулінарній обробці.

Серед хвороб, що виникають внаслідок недостатнього харчування, найчастіше зустрічаються пов’язані з дефіцитом у їжі вітамінів та мінеральних речовин. Вітаміни відіграють важливу роль для організму людини і їх відсутність у продуктах харчування призводить до такого небезпечного захворювання, як авітаміноз. Незалежно від того що кожен із харчових продуктів — овочі, м’ясо, риба, фрукти, яйця, молочні продукти — є багатими на вітаміни, сам по собі жоден із них не може повністю відповідати фізіологічним потребам організму. Тому харчування повинно бути збалансованим та різноманітним.

До хвороб, які є наслідком надмірного і безладного харчування, відносяться ожиріння та хвороби обміну речовин. Ці захворювання зустрічаються частіше в економічно розвинених країнах. Ожиріння називають хворобою цивілізації, тому що воно дістало найбільшого поширення в цивілізованих країнах. Його причиною є переїдання та надмірне вживання висококалорійних продуктів, малорухомий спосіб життя та недостатнє надходження в організм біологічно активних речовин, які сприяють активізації обміну речовин, ураження гормональної системи. В свою чергу, ожиріння сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема атеросклерозу, хвороб печінки, жовчного міхура, сечокам’яної хвороби і навіть злоякісних новоутворень. Повні люди менше живуть. Щоб бути довгожителем потрібно любити фізичну працю, вести рухливий спосіб життя і небагато їсти.

Загалом, для підтримки життєдіяльності людини необхідне все що міститься у продуктах, потрібно тільки правильне поєднання білків, жирів та вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин. Харчуватись потрібно правильно, не шкодуючи часу на приготування їжі. Відмовляючись від швидкого харчування людина завжди змінює своє життя на краще.

Список використаних джерел

  1. Гринзовський А.М. Безпечність харчових продуктів як елемент профілактичної медицини в стратегії європейської політики «Здоров’я-2020» // Східноєвропейський журнал громадського здоров’я. — 2015. — № 1. — С. 97-98.
  2. Гуліч М.П. Безпечність харчових продуктів як складова продовольчої безпеки: реалії в умовах соціально-економічної кризи в Україні // Східноєвропейський журнал громадського здоров’я. — 2015. — № 1. — С. 110-111.
  3. Лемзякова Т.Г. Місце функціональних напоїв у харчуванні людини // Ліки України. — 2015. — № 2. — С. 25-28.
  4. Малініна Н.Г. Класифікація, загальна характеристика та процедура віднесення харчових продуктів до категорії «спеціальні харчові продукти» в Україні з позиції фармацевтичного права // Фармацевтичний журнал. — 2015. — № 1. — С. 88-95.
  5. Мельник В.В. Безпека харчових продуктів // Східноєвропейський журнал громадського здоров’я. — 2015. — № 1. — С. 148-149.
  6. Михайличенко Б.В. Забезпечення харчових продуктів їх функціонально-активними компонентами як основа здоров’я людини // Східноєвропейський журнал громадського здоров’я. — 2015. — № 1. — С. 151.
  7. Мороз М.В. Значення основних аспектів раціонального харчування та екологічних продуктів для здоров’я людини // Екологічний вісник. — 2015. — № 1. — С. 19-20.
  8. Петренко Н.В. Нові підходи до оптимізації системи харчування молоді // Вісник наукових досліджень. — 2015. — № 2. — С. 126-128.
  9. Святе Письмо про продукти харчування — як основу у формуванні духовного та фізичного здоров’я людини / В.В. Рудень [и др.] // Львівський медичний часопис. — 2012. — Т. 18, № 2. — С. 110-115.
  10. Смоляр В.І. Контамінація продуктів харчування, ендоекологія і здоров’я населення // Проблеми харчування. — 2015. — № 1. — С. 18-22.
  11. Смоляр В.І. Неолітична революція в харчуванні людини // Проблеми харчування. — 2014. — № 2. — С. 75-77.