До Міжнародного дня без дієт

do-mizhnarodnogo-dnya-bez-dietДієта – слово, яке найбільш часто вживається в розмовах лікарів з пацієнтами, які страждають від різних захворювань. Тому за ним закріпилося невірне значення, близьке до поняття хвороба та лікування. Здорові люди впевнені, що їм не потрібна ніяка дієта. Але існують докази того, що дотримуватися розумних принципів в харчування потрібно, насамперед, щоб запобігти захворюванням.

Слово «дієта» означає режим харчування і склад їжі. Одні фахівці зводять це слово від латинського dies — день, інші ж вважають, що воно походить від співзвучного давньогрецького слова, що означає спосіб життя. В словнику Брокгауза і Ефрона «під дієтою розуміють харчовий режим, встановлений для здорових і хворих відповідно віку, статурі, професії, клімату, пори року, тощо».

Існує три незаперечних істини: харчування має бути смачним, достатнім і збалансованим. Якщо їжа не приносить задоволення, то ми відчуваємо дискомфорт та мобілізуємо додатково волю, щоб дотримуватися дієті, побудованої на численних заборонах та обмеженнях. Надмірне або недостатнє харчування впливає на перебіг основних фізіологічних функцій організму (збільшується або знижується вага, погіршується якість життя, з’являються хвороби). Незбалансоване харчування – це бомба уповільненої дії, не проявляючись попервах, цей фактор здатний викликати серйозні проблеми через кілька років.

Яка кількість їжі потрібна нашому організму щоденно? Визначення міри, дотримання якої забезпечує стабільну нормальну масу тіла, вимагає деяких зусиль. Людина харчується достатньо, якщо добова витрата енергії дорівнює кількості кілокалорій, що надходять з їжею. При визначенні загальної добової калорійності харчового раціону, що базується на енергетичних потребах організму, необхідно враховувати вік, стать, ріст, масу тіла та ступінь фізичної активності. Цей метод не є ідеально точним, але при відсутності альтернативи він може використовуватися для контролю і корекції калорійності харчового раціону та маси тіла.

Найбільш сучасним, точним та легким методом оцінки енергетичних витрат організму є проведення 13С-бикарбонатного дихального тесту. Результати тесту дозволяють точно оцінити витрати енергії в спокої та звичайної фізичної активності й отримати вичерпні рекомендації фахівців щодо збільшення інтенсивності фізичного навантаження та корекції калорійності харчування.

Під збалансованим харчуванням маємо на увазі розумне поєднання продуктів з врахуванням їх харчової цінності. Чим більше в продуктах харчових волокон, поліненасичених жирних кислот, незамінних амінокислот, вітамінів, мінералів тим вище їх харчова цінність.

Добре відомо, що правильний вибір дієти й здорове харчування може змінити або зменшити вплив деяких факторів ризику джерел захворюваності та смертності.

Фрукти та овочі – знижують ризик захворюваності серця і судин, включаючи ішемічну хворобу та інсульт. Всі види капусти, зеленолисті овочі, цитрусові, особливо які багаті на вітамін С, істотно понижують ризик захворювань серця і судин, а також виникненню деяких видів новоутворень.

Вживання великої кількості харчових волокон захищає людей від виникнення цукрового діабету 2 типу. Харчові волокна овочів, фруктів та деяких бобових дозволяють контролювати вміст цукру в крові людям, які вже хворіють на цукровий діабет. Є наукові дані, що харчові волокна овочів та фруктів (на відміну від злакових) запобігають розвиток раку товстої та прямої кишок.

Вживання продуктів, що містять низький рівень певних жирів, можуть понизити рівень холестерину, ризик атеросклерозу та ішемічної хвороби серця. Вважається більш важливим тип жиру, що вживається в їжу, ніж його кількість. Найчастіше при низькокалорійній дієті жири заміняють на вуглеводи, але це може зменшити вміст липопротеїнів високої щільності – корисних жирових з’єднань, що збільшує ризик атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.

М’ясо – незамінне джерело амінокислот. Його значення для забезпечення життєдіяльності організму важко переоцінити, особливо коли синтез власного білка протікає найбільш інтенсивно. Діти, підлітки, вагітні та жінки-годувальниці не повинні відмовлятися від такого продукту.

Існує багато версій по здоровому харчуванні. Але всі вони об’єднуються основними принципами:

  • Вживати велику кількість овочів, фруктів, цільних злаків і дуже мало червоного м’яса.
  • Обмежити їжу, що містить трансжирні кислоти та насичені жири.
  • Обмежити вживання алкоголю.

Оскільки кожен людський організм індивідуальний, не існує дієти, яка підходить всім без винятку. Здорова людина має притримуватися принципам збалансованого та достатнього харчування з метою забезпечення активного довголіття. Людям, що страждають хронічними захворюваннями можна рекомендувати схожі принципи харчування, але з індивідуальним корегуванням. Найбільш ефективні рекомендації по персональній дієті може надати Ваш лікар, який добре обізнаний про стан Вашого організму.

Література:

  1. Hansen P.C. Прихильність до здорового харчування на основі скандинавської дієти і ризик інсульту / P. C. Hansen, K. Overvad, C. et al. Kyro // Артеріальна гіпертензія. — 2017. — № 1. — С. 93
  2. Mozaffarian D. Диета и приоритеты рекомендаций при сердечно-сосудистых заболеваениях, диабете и ожирении / D. Mozaffarian // Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. — 2016. — N 5. — С. 17-34
  3. Mozaffarian D. Диета и приоритеты рекомендаций при сердечно-сосудистых заболеваниях, диабете и ожирении. Обзор литературы / D. Mozaffarian // Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. — 2016. — N 3. — С. 21-39
  4. Бойко И. Похудение, диета и сахарный диабет / И. Бойко // Диабетик. — 2011. — № 2. — С. 59-61
  5. Диета и когнитивная функция // Артеріальна гіпертензія. — 2011. — № 1. — С. 48-49
  6. Еда как лекарство: питание при дисбиозе // Фармацевт-практик. — 2014. — № 9. — С. 18
  7. Кривомаз Т. Безопасность диет / Т. Кривомаз // Фармацевт-практик. — 2017. — № 7/8. — С. 28-29
  8. Михнева Н.Н. Доктор Роберт Аткинс и его диета / Н. Н. Михнева // Питание и Здоровье. — 2010. — № 1. — С. 49-51
  9. Орлик О. Новини про вічне, або Нові дослідження про харчування та метаболічні захворювання / О. Орлик // Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. — 2017. — N 3. — С. 51-56
  10. Особенности диеты для пациентов с заболеваниями сердечно-сосудистой системы // Участковый врач. — 2016. — № 9. — С. 12-13
  11. Передерий В.Г. Клиническая оценка диеты и питания у взрослых / В. Г. Передерий, С. М. Ткач // Питание и Здоровье. — 2010. — № 1. — С. 15-19
  12. Сім дієтичних рекомендацій, які здорові люди та пацієнти обов’язково мають почути від медпрацівника // Журнал головної медичної сестри. — 2017. — N 10. — С. 30-34
  13. Сбрасываем вес правильно // Health. MEDIX. — 2013. — № 7/8. — С. 36-38
  14. Швец О.В. Значение достаточной и сбалансированной диеты в профилактике наиболее опасных болезней современности / О. В. Швец // Питание и Здоровье. — 2010. — № 1. — С. 9-14