Ботулізм

botulizmВлітку завжди зростає кількість випадків харчових токсикоінфекцій. Спека, а також порушення умов приготування та зберігання їжі сприяє їх виникненню. Але в більшості випадків ці хвороби проходять як легкі або помірні. У випадку ботулізму ситуація зовсім інша. Ботулізм не відноcять до числа інфекційних хвороб. У Міжнародній класифікації хвороб (МКХ-10:А05.1) ботулізм позначений як класичне харчове отруєння, викликане Clostridium botulinum, проте важкий перебіг ботулізму, труднощі діагностики в перші дні захворювання та висока смертність не дозволяють ставитися до цієї проблеми як другорядної.

Згідно інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) спалах ботулізму вважають надзвичайною ситуацією. Успіх лікування в значній мірі залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботулінічного антитоксину.

Вже в цьому році у засобах масової інформації повідомлялось про випадки захворювання на ботулізм. Зафіксовані смертельні випадки. В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.

Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями. Навіть у разі забруднення рани землею, пилом і створення сприятливих анаеробних умов для спори збудника. Не виключаються випадки ранового ботулізму.

Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки. Тривалість латентного (затаєного), тобто не інкубаційного (спокійного) періоду, як це відбувається у разі інфекційного захворювання, отруєння ботулотоксинами значно коливається від 2-4 годин до 2-8 діб. У переважній більшості випадків становить 12-24 години.

Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією розмаїтістю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:

  • з диспептичним синдромом,
  • з розладом зору,
  • іноді з порушенням дихання.

Останній варіант, що триває від декілька годин до однієї доби, є найважчим для розпізнавання та потребує своєчасного застосування вентиляції легень.

Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюються ковтання і мова. Можливі також блювота, пронос, здуття живота, запор — це вже ознаки парезу шлунково-кишкового тракту. З часом може розвинутись слабкість у м’язах. Іноді слабкість у м’язах потилиці настільки сильна, що голова просто звисає, і хворий змушений підтримувати її руками. У разі ураження дихальних м’язів утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним. Свідомість у хворих зберігається до найтяжчого стану, аж до зупинки серця.

Одужують хворі дуже повільно. Однією з ранніх ознак одужання є поява слини. Поступово відновлюється неврологічна симптоматика. Найпізніше нормалізується зір та відновлюється сила в м’язах. Розлади зору можна спостерігати у хворих ще кілька місяців після одуження. Всупереч тяжким неврологічним розладам, що супроводжують клініку ботулізму, їх наслідки у постраждалих не спостерігалися.

Основою профілактики харчового ботулізму є правильне приготування харчових продуктів. Найважливішими принципами безпечного харчування є: дотримання чистоти, окреме зберігання сирих і готових продуктів, проведення старанної теплової обробки, зберігання продуктів при безпечній температурі, використання чистої води та чистої харчової сировини.

Література:

  1. Ботулизм // Therapia (Український медичний вісник). — 2015. — N 7/8. — С. 58-59.
  2. Зінчук О.М. Клініко-епідеміологічні особливості перебігу ботулізму в сучасних умовах / О.М. Зінчук, Н.М. Прикуда, А.М. Задорожний // Медицина транспорту України. — 2015. — № 2. — С. 12-17.
  3. Клініко-епідеміологічні властивості ботулізму як класичного харчового отруєння / В.І. Слободкін [и др.] // Проблеми харчування. — 2015. — № 2. — С. 19-24.
  4. Малюга В. Ботулізм: перебіг захворювання, лікування / В. Малюга, В. Бусел // Журнал головної медичної сестри. — 2015. — N 4. — С. 6-12.
  5. Тактика неотложной помощи при ботулизме / З.А. Уразбахтина [и др.] // Клиническая медицина. — 2014. — Т. 92, № 1. — С. 57-59.
  6. Шлапак І.П. Ботулізм: діагностика та інтенсивна терапія / І.П. Шлапак, О.А. Голубовська, О.А. Галушко // Острые и неотложные состояния в практике врача. — 2015. — № 3/4. — С. 14-18.