1 листопада – Міжнародний день вегана

ovochi-frukty-ta-yagody-v-harchuvanni-lyudyny

У день 1 листопада, починаючи від 1994 року, в світі згадують про веганів.  Це люди, які, грубо кажучи, харчуються лише рослинами, без жодних компонентів тваринного походження.

Сьогодні у світі налічується понад мільярд людей, які дотримуються принципів вегетаріанства. Сувора форма цієї течії — веганство, виникло в 1944 році, термін ввів Дональд Уотсон. Офіційно міжнародний день вегана відзначається з 1 листопада 1994 року. Його святкують рівно через місяць після всесвітнього дня вегетаріанства — 1 жовтня.

То хто ж такі  вегани і чи сильно вони відрізняються від інших прихильників рослинної їжі? Веган – це старожил вегетаріанства. Веганство – непримиренний, найсуворіший етичний тип вегетаріанства, в якому виключаються абсолютно всі продукти, придбані шляхом експлуатації тварин. І вегетаріанці і vegan не їдять м’яса, але при цьому, вегани відмовляються ще й від:

  • меду, тому що цей продукт бджоли роблять, а людина забирає його для своїх потреб;
  • яєць, молока, тваринного білка;
  • шкіри, хутра, вовни, шовку;
  • желатину;
  • продуктів, при виробництві яких використовуються тварини компоненти;
  • відвідування цирку, зоопарку, кориди, океанаріуму;
  • вегани не використовують косметику, яка пройшла тестування на тваринах.

Найчастіше вегани є затятими борцями за права тварин. Вони виступають по всьому світу за заборону цирку і за скасування кориди, так як на таких заходах насильно утримують тварин. У зоопарках вегани часто влаштовують мітинги на підтримку його мешканців. Крім того, негативному відношенню веганів піддаються м’ясокомбінати, птахофабрики, рибні заводи, мисливці та рибалки.

Слово «вегетаріанець» походить від vegetus, дослівний переклад «здоровий, міцний, бадьорий, свіжий», а латинське словосполучення «хомо вегетус» відноситься до фізично розвинутою і духовної особистості.

Веган – це строгий вегетаріанець. Вегетаріанство і веганство — дві найпоширеніші системи живлення, в яких люди відмовилися від м’ясної їжі, мають між собою певні розбіжності. Відмінність вегана від вегетаріанця в тому, що:

  • останній може собі дозволити такі продукти, як яйця, молоко, мед, а веган не може;
  • вегетаріанцями стають, щоб поліпшити якість життя, а веганцями з принципів, які базуються на загальному гуманізм до тварин (вони навіть не відвідують цирк, зоопарк, виступають проти фото з тваринами);
  • носити хутра, шкіру, застосовувати косметику і продукти, які пройшли випробування на тварин, вегетаріанець може, а веган ні.

Причин для вибору веганства може бути багато – індивідуальні переваги, віра, питання здоров’я (позбавлення від діабету або ожиріння). Багато людей стають веганами і виключають м’ясні продукти через занепокоєння про тварин і стан навколишнього середовища. Для деяких перехід до вегетаріанства часто пов’язаний з економічною ситуацією, так як крупи та овочі коштують дешевше, ніж м’ясні вироби.

 Існує кілька видів веганства:

  • Ововегетарианство. Можна їсти яйця, але не можна молоко, сир, сметану.
  • Лактовегетаріанство. Вживати в їжу можна всі молочні продукти, але не можна яйця.
  • Піско-вегетаріанство. Можливо вживання морепродуктів і риби.
  • Сироїдіння. Суворий різновид веганства. Має на увазі харчування лише сирими, термічно не обробленими продуктами.

Якщо ви серйозно вирішили перейти на веганське харчування, слід переключатися на нього поступово, потроху додаючи в меню рецепти без м’яса. Крім того, колишньому мясоїду слід обов’язково знайти альтернативу продуктів тваринного походження, інакше можна організм довести до авітамінозу.

Вегани намагаються замінювати м’ясо рослинними продуктами і роблять аналоги, які не поступаються за смаком м’ясних «попередників». Серед рецептів можна знайти різні способи приготування веганского майонезу. Ось декілька варіантів страв, які входять в веганське меню:

  • веганські плов з гречкою і бобовими;
  • картопля з часником і цибулею;
  • веганські роли (замість риби використовується авокадо, тофу, гриби, огірки, помідори, а замість сиру — пісний веганський майонез);
  • веганська випічка без молока і яєць;
  • овочеві салати з зеленню і соєвим м’ясом.

Суспільні події у день вегана носять масовий характер і присвячені поширенню основних ідей веганства в сучасному суспільстві. Ці заходи закликають людей до ведення здорового способу життя, до захисту тварин. Крім того, прихильники веганства влаштовують мітинги на підтримку напрямку, пригощають усіх бажаючих стравами своєї кухні.

Список літератури:

1. Белоножко-Крылова В. И. Блюда из овощей и фруктов / В.И. Белоножко-Крылова. – М.: Картя Молдовеняскэ, 1978. – 296 c

2. Вегетарианская кухня. – М.: МВМ, 1997. – 112 c.

3. Вегетарианское меню. Оригинальные блюда. – М.: Слог, 2013. – 490 c.

4. Висьневска-Рошковска К. Вегетарианство. Вегетарианские блюда / К. Висьневска-Рошковска, В. Пиотровякова. – М.: Полымя, 1992. – 446 c.

 5. Казан, мангал, шашлык для вегетарианцев. – М.: Рипол Классик, 2008. – 256 c

6. Как готовить сладости. – М.: Философская Книга, 2013. – 208 c.

 7. Как обойтись без мяса. – М.: Терра, Физкультура и спорт, 1996. – 368 c.

 8. Как обходиться без мяса. Новый кулинарный сборник. – М.: Издание “Журнала для хозяек”, 2006. – 192 c.

9. Коблин С. О вкусной и здоровой жизни. Мирная еда (комплект из 2 книг) / Симор Коблин , Рудигер Дальке. – М.: ИГ “Весь”, 2013. – 516 c.

10. Ланска Д. Из леса и огорода – от весны до зимы / Дагмар Ланска. – М.: Профиздат, 1989. – 288 c.

11. Любава Ж. Экологичное питание: натуральное, природное, живое / Живая Любава. – М.: Амрита-Русь, 2016. – 652 c.

12. Мураускас А.В. Технология вегетарианской кухни. Готовим с радостью / А.В. Мураускас. – М.: Амрита-Русь, 2014. – 953 c.

13. Эддар Ар Кулинария йоги / Ар Эддар. – М.: Профит Стайл, 2013. – 144 c

14. Юлия В. Б. Вегетарианские диеты: повседневная, суповая, очищающая / Юлия Владимировна Бебнева. – М.: Рипол Классик, 2008. – 935 c.